09/01/11 14:40
(http://www.klassa.bg/)

Нова сплав произвежда водородно гориво от слънчева светлина

Учените от университетите в Кентъки и Луисвил намериха начин да произвеждат водород от вода с помощта на евтин полупроводников материал и слънчева светлина, съобщи „Сайънс дейли“.
Изследването е финансирано от американското министерство на енергетиката. Учените смятат, че техните открития могат да имат много важни последици за бъдещето на соларната енергетика. Те демонстрирали, че сплав, изработена от 2% заместител на антимон в галиев нитрид, притежава точните свойства, които позволяват на слънчевата светлинна енергия да раздели водните молекули на водород и кислород. Когато сплавта се потопи във вода и бъде изложена на слънчева светлина, химичните връзки между водородните и кислородните молекули във водата се разрушават и тогава полученият водород може да се улови.
Галиевият нитрид (GaN) е полупроводник, който е широкоразпространен в изработването на светодиоди от 90-те години на миналия век. Антимонът (Sb) е металоид (елемент, който притежава свойства и на метал, и на неметал), който в последните години все повече се използва в микроелектрониката. Сплавта GaN-Sb е първият прост и лесен за произвеждане материал, който се смята за кандидат за разделяне на водата с помощта на слънчевата светлина. Тя действа като катализатор в реакцията, което означава, че може да се използва неограничен брой пъти. Засега учените тестват способността на сплавта да превръща слънчевата енергия във водород.
Водородът отдавна е сочен за ключов компонент за преминаването към по-чисти енергийни източници. Той може да се използва в горивни клетки за генериране на електричество, както и в двигатели на превозни средства. Когато изгаря, водородът се свързва с кислород и образува единствено водни пари като остатъчен продукт. Тъй като чистият водороден газ не е в изобилни количества на Земята, трябва да бъде извличан от други съединения. За момента за извличането на водород от вода е необходимо много електричество. Учените смятат, че новата сплав има потенциала да превърне соларната енергия в икономичен и чист източник на водород.


Създават хибриден, по-ефикасен соларен панел


Инженер от американския университет „Дюк“ смята, че е открил технология, която може да доведе до създаването на нов хибриден соларен панел, който произвежда енергия много по-ефективно от съществуващите в момента технологии, съобщи „Ти джи дейли“.
Проф. Нико Хотс е разработил система, която използва слънчевата светлина, за да загрее комбинация от вода и метанол в лабиринт от стъклени тръби, които могат да се инсталират на покривите на домовете. Въпреки че хибридният соларен колектор изглежда като обикновения соларен панел, той може да абсорбира 95% от слънчевата светлина и да задържи температура над 200 градуса, докато стандартният соларен колектор загрява водата до 60-70 градуса. След това се добавя катализатор, който произвежда водород. Водородът може да се насочи към горивна клетка, която произвежда електричество за сградата през деня, или може да се компресира и да се съхранява в резервоар, от който да се черпи енергия по-късно. Хотс и колегите му твърдят, че новата технология е и по-евтина от всички съществуващи в момента соларни технологии.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване