09/01/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Петролното щастие на Норвегия

Асошиейтед прес

Докато голяма част от Европа пести, за да може да излезе от дълговата криза, Норвегия е залята с пари и се готви да получи още. Две големи петролни находища съживяват губещия активност енергиен сектор на страната и обещават подкрепа през периода на спад, надвиснал над световната икономика. Макар водещите заглавия това лято да предричат икономически неприятности - разрастване на европейските дългови проблеми, спад в банковия сектор и нова рецесия в САЩ - Норвегия устоя на лошите новини.

В Норвегия живеем в голям балон, изолирани от случващото се в останалата част от света, коментира Бениямин Йохансен, консултант по човешки ресурси в Осло.

Страната на спиращите дъха фиорди и величествени планини, която ООН определи като най-добрата държава за живеене, години наред използва приходите си от петрол разумно, за да държи безработицата на ниско равнище, доходите високи, образованието да е безплатно, а здравеопазването - работещо. Освен това обществото е завидно толерантно, както стана ясно от будещата възхищение национална реакция на сдържаност към серията убийства, извършени от крайно десния Андерш Беринг Брайвик миналия месец.

От десетилетие обаче добивът на петрол в норвежката част на Северно море намалява, тъй като кладенците бавно пресъхват. Компаниите все повече трябва да проучват още по-насевер, при тежки арктически условия, за да се доберат до нови резерви. Откритието това лято, че две петролни находища в Северно море са значително по-големи, отколкото се е мислело първоначално, бе колкото неочаквано, толкова и добре дошло.

Находката, обявена през юли, повишава потенциално дневния петролен добив на страната, който сега е 1,7 милиона барела, с до 300 000 барела. Това е златна мина в период на високи цени на петрола, които вероятно ще продължат да се покачват още, и отлага във времето прогнозите за това кога ще свърши петролът в Северно море. Не е чудно, че представителите на сектора са във възторг.

При обявяването на огромното находище вицепрезидентът Тим Додсън, отговарящ за проучвателната дейност в норвежката компания Statoil, тържествено заяви, че “Норвегия не е виждала подобна петролна находка от средата на 80-те години”. Казано с терминологията на счетоводството, секторът отговаря за създаване на стойност - приходи, превишаващи разходите - от близо 930 милиарда долара още от 70-те години, а бъдещите добри времена изглеждат сигурни, като се имат предвид допълнителните запаси на дъното на норвежката част от Северно море.

Най-голямото предизвикателство за страната с население 5 милиона души е управлението на петролното богатство и предпазването на малката икономика от прегряване. След като финансира социални програми, на които завижда останалата част от Европа, норвежкото правителство продължава да има още толкова пари, че е принудено да инвестира извън страната заради опасения да не създаде балони на вътрешния финансов и имотен пазар.

Суверенният фонд на страната от 550 милиарда долара, създаден през 1996 година, притежава чрез инвестициите си около 1,9% от европейския фондов пазар и държи около 1% от акциите, търгувани по света. Въпреки усилията на правителството да защити икономиката от балони, националното богатство създаде дисбаланси, които са в тежест на норвежците извън петролния сектор.

Като на практика няма безработица, заплатите са високи - средната заплата се равнява на близо 7000 долара месечно. Това, както и силната валута, се отразява върху работниците от промишлеността, тъй като компаниите обмислят преместване в по-евтини страни или изнасяне на производство в държави като Индия, която вече има големи договори в областта на информационните технологии с десетина норвежки компании.

“Конкурентоспособността ни отслабва с всяка изминала година през последното десетилетие”, посочва Тор Стейг от конфедерацията на норвежките предприятия. Други експерти отбелязват, че като се харчат петролните пари за здравеопазване, жилища и увеличаване на държавния сектор, се създава по-голяма работна сила, което - макар да гарантира, че стандартите ще ...

Публикувана на 09/01/11 21:40 http://e-vestnik.bg/12588/petrolnoto-shtastie-na-norvegiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване