09/01/11 17:29
(http://www.klassa.bg/)

Стилян Иванов представя "И това е България!"

„Класа“ научи, че режисьорът Стилян Иванов показва най-новата си документална поредица „ И това е България“ в периода 7-15 септември предпремиерно във Варна, Шумен и Сандански. Официалната премиера е на 8 септември в рамките на фестивала „Брегът на морето“ на Златни пясъци.
Проектът на „Додофилм“ е резултат от 40-дневна експедиция с цел филмирането на предбългарските огнища на култура и цивилизация: Оходен и Градешница, Яйлата, Белинташ, Татул, Перперикон, 7-те рилски езера, храмовете на Кибела в Балчик и Мадара, гробниците в Свещари и край Казанлък, варненските побити камъни, Сандански...
“И това е България!” обединява и е част от стартиралите вече проекти “Пътят на човешката цивилизация” и “Репортажи за вярата”. В новия филм „Додофилм“ представя не многобройните научни гледни точки – колкото изследователи, толкова и теории, а преданията и фолклора, с които българинът си е обяснявал и днес си обяснява “необикновените” следи от далечното ни минало.
Авторът Стилян Иванов обясни, че главен разказвач и гид в това необикновено пътешествие е популярната пловдивчанка Ивелина Николова, която някои наричат ясновидка номер едно на България, а други - световен феномен. Тя е изследвана в единствената българска интердисциплинарна лаборатория за екстраординарни феномени, като всички научни доказателства са проведени пред камерата на оператора Мирослав Евдосиев,
„С нея ни предстоеше да пропътуваме стотици километри и хиляди години назад във времето в търсене на корените ни. Предпочетохме този път да се доверим не на историята като наука, която в голямата си част е идеология, а на Екзюпери, който казва без капка корист, че “най-същественото е невидимо за очите. Най-същественото е видимо само със сърцето”, споделя Стилян Иванов.
По думите на главния художествен ръководител на Арт тв екипът на „Додофилм“ е финализирал и 35- дневни снимки в Турция. „Поразяващи са сходствата, които нашите хора”откриха между духовните средища на България и най-новите археологически разкопки в Гьобекли тепе: първопричината за цивилизованост на човешкия род е не земеделието, както се смяташе досега, а почитта към боговете. Т.е. предстояща научна сензация е обявяването на факти, проучвани от немски и турски учени, според които по-скоро духовни, а не толкова материални са причините, превърнали ни в това, което сме днес“, допълва Стилян Иванов.
Радостното е, че първо българите ще видят заснетата научната сензация, преди проектът да има своите тв и световни премиери.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване