09/02/11 19:48
(http://www.klassa.bg/)

"БТ инвест" е новият собственик на "Булгартабак"

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) одобри вчера договора за продажба на близо 80 на сто от акциите на „Булгартабак холдинг“ на регистрираната в Австрия „БТ инвест“. Шест от членовете на надзора са гласували „за“ и само представителят на БСП Руси Статков - „против“, научи „Класа“.
„БТ инвест“ бе обявена официално за купувач от приватизационната агенция на 31 август. До три дни след като купувачът преведе парите по сделката, може да стане и джиросването на акциите.
Фирмата е регистрирана през април и е дъщерна на „ВиТиБи кепитъл“, Кипър, в която от своя страна 75 от акциите държи руската Внешторгбанк. На 29 август тя предложи цена от 100,1 млн. евро за 79,83 на сто от акциите на тютюневия холдинг. Освен това офертата предвижда инвестиции от 7 милиона лева за следващите две години и изкупуване на 5 хил. тона тютюн през всяка от следващите 5 години.
Около сделката има много съмнения, тъй като купувач е офшорната компания “ВТБ кепитъл“. Зад останалите 25 на сто засега стои българинът Атанас Бостанджиев, който е шеф на лондонския офис на “ВТБ кепитъл“. Руската банка досега не е разкрила кой е нейният клиент, който ще бъде реален собственик на дружеството.
От гледна точка на ситуацията и наличието само на един участник може да се направи изводът, че предложението е съвсем прилично, каза в Пловдив министърът на икономиката, енергетиката и туризма. По думите му всичко останало, което се чува в общественото пространство, са „фантасмагории”. „От този кеш, който е в баланса на фирмата от 30 юни, изтеглените 50 млн. лева и останалите, които са за плащане на акцизи, към момента на сделката за „Булгартабак” вероятно ще има съвсем малко свободни средства. При това положение и при наличието само на един участник и зададена от него цена е добре предприятието да намери своя нов собственик и да се развива в бъдеще”, каза още Трайков. Той допълни, че при този формат на сделката няма как да е ясно кой стои зад купувача. Затова е важно и той самият е обърнал внимание на това - да се договорят параметрите така, че да няма значение кой кандидат стои зад сделката.
Трайков увери, че още миналия месец държавата е изтеглила 50 млн. лв. от сметките на "Булгартабак холдинг", представляващи дивидента, който холдингът трябва да плати на държавата, и в този смисъл обвиненията на БСП, че в "Булгартабак" има повече пари, отколкото купувачът предлага, се безпочвени.
Оказа се, че и политическите партии с представители в Надзорния съвет на АПСК осигуриха комфорт за приключване на сделката. На въпрос на в. “Класа“ към партийните централи от ДПС отговориха, че въпросът, как да гласува техният представител в надзора Севджан Садкъев, не е обсъждан. Представителят на Синята коалиция там – Димитър Бъчваров от ДСБ, също не е инструктиран и ще гласува по съвест. Петър Петров от „Атака“ прецени цената от 100,1 млн. евра като „много добра“. Само от БСП уведомиха, че позицията им ще е „против“. Неин представител е Руси Статков. Останалите двама членове на надзора са Юлия Ненкова и Орлин Василев от ГЕРБ.
Стотици работници участваха междувременно в организирания от синдикатите протест срещу приватизационната сделка. Шествието започна от площада пред "Св. Ал. Невски" и по улица "Раковски" се отправи към сградата на АПСК. Там протестиращите призоваха премиера Бойко Борисов да се намеси и да спре сделката.
Според вицепрезидента на КНСБ Валентин Никифоров още през февруари-март догодина дружеството майка на купувача може спокойно да бъде продадено отново. "Питаме - кои са тези купувачи, които стоят зад поръчката за продажбата", каза Никифоров.
Затова при преговорите за окончателното финализиране на сделката трябва да се разкрие кой ще е истинският собственик.


Божидар Данев: Имаме добра новина

Ако купувачът на „Булгартабак“ спазва всички регулаторни механизми в държавата и се придържа към подписаното споразумение, не би трябвало да се притесняваме от приватизацията, каза Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, пред „Дарик“. Неговото становище бе изразено още преди да стане ясен резултатът от гласуването в Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.
Принципната позиция на Данев е, че всяка приватизация е полезна, защото държавата поначало е лош стопанин. Нямало и значение кой дава парите за сделката. Имаме добра новина и тя е, че 100,1 млн. евро влизат в Сребърния фонд, каза още Данев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване