09/02/11 19:41
(http://www.klassa.bg/)

Левицата настоява за ремонт на Изборния кодекс

Коалиция за България за пореден път вчера изрази опасения, че в новото изборно законодателство „има заложени редица предпоставки за манипулиране на изборните резултати от управляващото мнозинство“. В декларация, прочетена в пленарна зала от Михаил Миков, бе обявено, че левицата е подготвила законопроект за допълнения и изменения на Изборния кодекс, с които дава възможност да се премахнат пречките пред неправителствените организации за наблюдение на изборите.
Става дума за премахване на разпоредбата на § 1, т. 18 от Изборния кодекс, потвърдена и с Решение № 653 на ЦИК, която въвежда изискването всеки упълномощен наблюдател на изборите да членува в съответната организация, получила правото да наблюдава изборния процес. В тази връзка се искат и актуалните регистрации на НПО, които ще наблюдават изборите.
Това е безпрецедентно и абсурдно, коментира Михаил Миков и допълни, че така се променя една практика, утвърдила се в последните 20 години. По думите му не може да се очаква, че ако една НПО иска да има свои наблюдатели в 12 500 секции, тя трябва да увеличи членската си маса до същото число.
Настояваме за спешно разглеждане на законопроекта, се заключава в декларацията на Коалиция за България.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване