09/02/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Руската полиция ще бие повече от милицията

В руската блогосфера вече наричат милицията “пилиция”

Полицаите в Русия получиха правото да употребяват палки за борба с хората, които пият бира на обществено място или карат с непозволена скорост. Също и да разпръсват протестни шествия с водни оръдия, пише руското издание “РБК дейли”.

Вестникът се позовава на документ, който регламентирал употребата на несмъртоносни оръжия от руската полиция. “Половината от споменатите в него специални средства не са на въоръжение в полицията, а съблазънта да се използва наличният арсенал не е ограничена по никакъв начин”, оплаквали се правозащитници в Русия.

Новото руско полицейско “законодателство” ясно посочвало конкретните средства, разрешени в различни случаи. За усмиряване на скандалджия, нападнал минувач или полицай, било позволено например да се употреби палка, сълзотворен газ, електрошок, да се насъска срещу него куче или той да бъде омотан със специална мрежа.

Арсеналът за разпръсване на протестни акции е по-голям. Ако опозиционери се опитат да затворят някоя улица или да минат в шествие по пътното платно, срещу тях може да бъдат употребени палки, газови средства, електрошокове и водни оръдия, посочва вестникът. Законът за милицията, преименувана в полиция от март т. г., също предвиждаше употребата на специални средства, напомня той.

Милиционерите обаче можеха да удрят с гумена палка, само ако бъдат нападнати граждани или те самите, при оказване на съпротива и за прекратяване на масови безредици. А полицаите могат да употребят палка и за прекратяване на административни правонарушения като пиене на бира извън разрешените места, псувни на майка на публично място и каране с непозволена скорост.

Освен това, полицейски палки ще се въртят и с цел задържане на потенциални престъпници, а също и за да се “блокира движението на групи от граждани”. Полицаите ще могат също далеч по-често да употребяват електрошокове и газови спрейове, пише “РБК дейли”. Ако пък един полицай нямал възможност да задържи престъпника, можел да го маркира със специална боя.

Руски правозащитник с опит от митинги заявява пред изданието, че не бил виждал никога полицаите в Русия, за разлика от чуждестранните им колеги, да употребяват водни оръдия или палки. “Те просто се нахвърлят на огромна тълпа и изтласкват всички или ги натикват по автобусите”, докарани за случая, обяснява той.

Протестните митинги и шествия се разпръсват “доста твърдо, прилагат се мерки, явно непропорционални на мнимата опасност”, констатира руски юрист, говорил пред вестника. Той припомня “как чупеха ръцете на журналисти, изпълнявали задачи на редакциите по митинги”. Експертът уверява, че полицаите в Русия “употребяват несмъртоносно оръжие с голямо удоволствие, та нали по цял ден разнасят на кръста си тежка палка и им се ще да я поразмахат”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване