09/05/11 00:11
(http://e-vestnik.bg/)

Новото Гоце - по-млад, фризьорът му е същият

Шегите на пиара и политиката

Росен Плевнелиев. Снимка: Булфото

Дългоочакваният кандидат на ГЕРБ за президент, освен че е родом от Гоце Делчев, донякъде прилича външно на Георги Първанов - Гоце в предизборния си клип. Същите жестове и заучено ръкомахане, същата прическа, добре изгладени послания. Фризьорът, фотографът, пиарите им сякаш са едни и същи. Или са учили на едно и също място. Дори премиерът Борисов каза пред журналистите, че клипът с Плевнелиев бил „като за БСП”. Тия имиджмейкъри, където и да специализират и се учат, сякаш произвеждат едно и също. Може би недоволството на Борисов стана причина клипът да изчезне от YouTube часове, след като беше пуснат.

Но иначе, за разлика от старото Гоце, Плевнелиев е технократ и чужд на политиката. Самият той каза преди няколко месеца - аз не съм политик, не съм член на партията, не се стремя да ставам президент. Нещо го е накарало да промени това решение.
Симпатизанти на ГЕРБ са разделени. Една част се радват, че Плевнелиев и Попова са кандидатите, друга смятат, че правителството губи двамата си най-свестни министри. Действително, президентският пост, за който преди време Бойко Борисов каза, че не е толкова важен за ГЕРБ, стана причина правителството да се раздели с най-популярния си министър. Той беше с най-висок рейтинг в кабинета, най-харесван и от хора, които не са привърженици на ГЕРБ - технократ, успял бизнесмен, конструктивен, без политически изхвърляния и нападки.

Добрата новина е, че изборите са чак след втората година на управлението на ГЕРБ. Защото преди една година за президент щеше да бъде издигнат Цветан Цветанов и щеше дори да спечели. Дори Борисов каза на представянето на кандидатите на ГЕРБ, че предпочитаната от него кандидатура била на Цветан Цветанов, а тези двамата щели да бъдат независими.
Двете години управление охладиха малко политическата запалянковщина и сега ГЕРБ се принуди да избере по-нормална кандидатура от Цветанов. В нейното издигане обаче има нещо не съвсем наред. Борисов обяви, че двамата министри Плевнелиев и Попова ще подадат оставки веднага, а до дни ще обяви и новите министри. Тоест - той иска да каже, че те задължително ще спечелят изборите. Ами ако нещо стане и не спечелят? Това са избори, всичко се случва. Плевнелиев е един от тримата фаворити сред кандидатите, но със сигурност ще се яви на балотаж.

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Снимка: Булфото

Затова някои по-подозрителни смятат, че така Борисов се освобождава от двама неудобни министри. Особено Попова, която съвсем не свиреше фанфари на атаките на Цветанов срещу съдебната власт, подслушването и опитите му (някои успешни) за полицейски промени в законите. А Плевнелиев стана прекалено силен с високата си популярност, в неговия сектор има много апетити, които вероятно не са удовлетворени под прагматичното му управление.

Борисов го праща на престижна, но представителна работа, без особени правомощия. И с унизителна предварителна декларация, че самият той ще стане президент след 5 години. Тоест - Плевнелиев ще му топли мястото. Ами ако Плевнелиев стане успешен президент и хората искат да го преизберат?
Ситуацията малко напомня тази в Русия - Путин си издигна президент от своите, а той стана премиер. Там президентът има реална власт, за разлика от България, но в Русия Путин е силният човек. Тук Борисов е силният човек, с реалната власт, той реди пешките и показва, че не признава разделение на властите и няма да допусне други партии да печелят институции. И затова ще се лиши от кадърен министър, само да не изгуби. А може би и да се отърве от него, че пречи с ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване