09/06/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Гръмни ром, гласувай за Бойко

Някой гръмна крадци на орехи, уби един и рани друг край Монтана. Стрелял с ловна пушка, не го знаят кой е. Макар че всички ловци са регистрирани. Намерили били гилзи 12- и калибър. Може и нищо да не намерят, по-удобно е.

Случката напомня Щатите през 40-те 50-те години, когато така са гърмели по чернокожите. В Монтана гърмят по роми.
Тази саморазправа е страшна. Да убиваш с пушка, че някой ти събира от орехите.
Но новината доведе до небивал възторг коментаторите в интернет. Оказва се, че средният българин е много доволен от случката. Преобладаващото мнение е „А така. Смърт за тия. Така трябва” и т. н. Чак да ти стане страшно сред какви хора живееш. Всеки, който се е опитал из форумите в интернет да напише, че това все пак е убийство за едни орехи, е посрещнат на нож и с обиди.

Основният рефрен е - полицията нищо не прави, тия роми си крадат на воля, правят каквото си искат. Да ги гърмим - това е решението. А могат ли всички тия запалянковци да обяснят защо полицията нищо не прави, не реагира и се отнася формално към такива престъпления?
Ромите ли са виновни? Ако охраняваше добре, те нямаше да посягат. Как да обясним иначе, освен с пълно безхаберие, че са окрадени шахтите на канализацията и скулптурите в центъра на София. Абсолютна безстопанственост. А не е трудно да се проследи кой къде влачи и топи, кой носи в „Стомана - Перник”.

Тия запалянковци, дето оправдават убийството на роми, повечето са фенове на Бойко Борисов - личи си от цялостното им „творчество” в интернет. И защо те не попитат - бате Бойко и бате Цецо, защо нищо не правите? Защо вашата полиция - най-многобройна в Европа на човек от населението, не пази на хората имуществото и не преследва крадци? Нали за това ги избраха?

Но, не. Гневът е насочен към ромите, не към цецо-бойковата бездействаща полиция. Тя не реагира и на обаждане на 112. Който е звънял, знае.

Такова яростно оправдаване на убийство издава примитивното равнище на обществото. То си личи отвсякъде. Расистките изстъпления на стадиона в България на мача с Англия станаха важна новина в медиите в там, но не и в България. В Англия и Швейцария дори поведоха кампания срещу българския расизъм. Тук не смееш да се обадиш, че това е расизъм.

Но няма страшно. Нещата се променят бързо - в САЩ през 60-те (основно в южните щати) още е имало съвсем открити расистки демонстрации, протести срещу черните, срещу смесените училища. Само 30-40 години по-късно там не можеш дума да издумаш срещу чернокожите.

Българските кратуни ще свикнат. Проблемът с ромите може да се реши не с гърмежи, а с образование. Същото е лекарството и за невежите, расистите и ксенофобите - образование. Сегашното учено правителство точно от образованието и културата направи най-големите съкращения. И даде най-много на полицията, а тя нищо не прави - кражби и грабежи всеки ден.

Публикувана на 09/06/11 21:45 http://e-vestnik.bg/12614/gramni-rom-glasuvay-za-boyko/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване