09/06/11 17:52
(http://www.klassa.bg/)

Европа подаръци не раздава

За да улесни фермерите при реализация на инвестиционни проекти, Брюксел разреши да ползват до 50% от полагащата им се субсидия. В българското Министерство на земеделието реагираха светкавично и промениха и нашата нормативна уредба. Това обаче съвсем не означава, че от утре европейските пари ще се излеят към общините и преработвателите, които в основната си част са бенефициенти по инвестиционни мерки. За да получат половината от помощта още при стартирането на проекта, те трябва да гарантират плащането в полза на ДФ „Земеделие“ - Разплащателна агенция. Доскоро се изискваше гаранцията да бъде банкова, което се оказа твърде сложно.
Според новите правила всички бенефициенти вече имат възможност да представят двама поръчители. Това обаче съвсем не означава, че държавата с лека ръка ще раздава пари на всеки, който ги пожелае. Има железни изисквания към поръчителите, които трябва да са задължително фирми, вписани в Търговския регистър, да имат поне тригодишна история, да са чисти пред държавата и т. н.
Както се вижда, не са толкова леки тези последни облекчения. Но такива са правилата на играта, първото от които е, че Европа подаръци не раздава.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване