09/06/11 17:24
(http://www.klassa.bg/)

Интересът към медицинския туризъм расте, делът му остава малък

Все повече туристически фирми съвместно с болници предлагат услугата "медицински туризъм", съобщи бТВ. Само за последните две години значително се е увеличил броят на чужденците, които избират нашите лечебни заведения за сложни манипулации и операции.
Пациенти от САЩ, Канада, Русия, Молдова, Украйна, Беларус и от Европейския съюз все по-често идват на лечение у нас. Само за година през една от големите софийски болници преминават над 4 000 чужденци. Причините са в ниската цена на лечението. Освен ниските цени за сложни операции, чужденците идват и за да не губят време, попадайки в дългите списъци на чакащи. За спешно неврологично лечение у нас здравният фонд на италианеца Джовани Лупо ще плати в пъти по-малко. В Белгия същото лечение би му струвало 10 000 евро. По-евтини са и зъболекарските услуги, като цената също излиза в пъти по-ниска включително с билета и нощувките.
От друга страна, много българи, живеещи в чужбина, също идват за лечение у нас.
Въпреки увеличението на интереса, делът на СПА, балнео и медицинския туризъм остава малък - едва 2-3% както като приходи, така и като брой туристи, съобщи за „Класа“ Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара. Очаква се за 2011 г. приходите от туризъм да бъдат 2,7 млрд. евро, което е ръст с между 12-14%. Увеличението на туристите ще бъде 8-9% спрямо миналата година, добави Тончев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване