09/06/11 17:38
(http://www.klassa.bg/)

Конвой на либийската армия с пари и злато пристигна в Нигер

Конвой с около 250 бронирани машини с офицери от армията на Муамар Кадафи е пристигнал от Либия в Нигер, преминавайки през територията на Алжир, предаде Ройтерс.
Част от машините са превозвали злато, ценности и пари. Това съобщи говорителят на Преходния национален съвет Абдел Хафиз Хога, позововайки се на алжирски и френски военни. Според Хога парите са взети от офиса на централната банка в родния град на Кадафи – Сирт. Крайната цел на конвоя е бил пустинният град Агадез. Камионите са ескортирани от висши военни, които са сред най-верните хора на Полковника. Сред тях е бившият министър на съобщенията и бивш директор на кабинета на Кадафи Мансур Дау.
Появиха се и предположения, че истинската цел на конвоя е западноафриканската държава Буркина Фасо, която предложи убежище на семейство Кадафи. Френски военни твърдят, че Муамар Кадафи и синът му Сейф ал-Ислам смятат да приемат поканата. Според данни на бунтовниците Полковникът вече е в Нигер. Министърът на външните работи на Нигер заяви обаче пред телевизия „Ал Арабия”, че Муамар Кадафи не е бил в конвоя, преминал границата между Либия и Нигер, и с това не трябва да се спекулира.
Появиха се и коментари, че Франция се е договорила с Преходния национален съвет Муамар Кадафи да бъде изведен от страната. Част от бунтовниците смятат, че режимът на Кадафи е постигнал “сделка” с НАТО, защото е невъзможно толкова много бронирани машини да преминат либийската граница без знанието и одобрението на алианса.
Мисията на НАТО в Либия отказа да коментира тези противоречиви информации. Нейният говорител Ролан Лавоа заяви, че мисията е затрупана с информация от различни източници, но нейната цел е да пази живота на цивилните либийци, а не да събира разузнавателна информация и да преследва високопоставени либийски военни. Той допълни, че дори някоя от хипотезите да е вярна, НАТО няма да я коментира.
Муса Ибрахим, който е говорител и близък приятел на Кадафи, съобщи, че това са измислици, че Полковникът е в Либия в “добро здравословно състояние и чудесна форма” и няма никакво намерение да напуска страната. Той подчерта, че Кадафи е на много сигурно място, където никой не би го открил.
Междувременно бе постигнато споразумение за мирното предаване на град Бани Уалид, разположен на 140 км от столицата Триполи, за който се смяташе, че е скривалище на Муамар Кадафи. Това ще позволи на хиляди бунтовници да влязат в града. В понеделник от Преходния национален съвет настояха градът да бъде предаден без бой, за да не се стига до кръвопролития.
От Преходния национален съвет съобщиха също, че търговци от Китай и Европа са нарушили ембаргото за продажба на оръжие на режима на Кадафи. Новата либийска власт разполага с доказателства, че въоръжения за над 200 млн. долара са пристигнали, докато траеше гражданската война въпреки санкциите, наложени от ООН.
Освен Китай ембаргото са нарушили и няколко страни от Източна Европа, както и доставчици от западни страни, които обаче не са членки на НАТО.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун съобщи, че глобалната организация ще помогне на преходното либийско правителство да организира и проведе първите свободни избори, предаде агенция ЕФЕ.


14 млрд. евро либийски авоари замразени в Белгия


Над 14 млрд. евро либийски авоари са били задържани в банки в Белгия, съобщи в. “Стандард”. Финансовите институции и банките, които задържат средствата, са Euroclear, ING, BNP Paribas Fortis и KBC. Най-голяма част от средствата е блокирана от Euroclear, където се намират 12,8 млрд. евро либийски авоари, разпределени в шест сметки, повечето от които са на Либийския суверенен фонд.
Белгия планира да започне процедура по размразяването на либийски авоари, съобщи РИА “Новости”. От тях Преходният национален съвет ще получи 100 млн. евро. Това съобщи действащият премиер на Белгия Ив Льотерм.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване