09/06/11 15:10
(http://www.klassa.bg/)

Откриват Хигс бозона до края на годината

Учените, работещи с Големия адронен колайдер, твърдят, че изпреварват графика в търсенето на неуловимата частица Хигс бозон, съобщи Би Би Си.
По-рано тази година физиците обявиха, че или ще открият „божествената частица“ до края на 2012 г., или ще установят със сигурност, че тя не съществува. Сега обаче, тъй като ускорителят работи толкова добре, говорителят на експеримента проф. Гидо Тонели обяви, че търсенето на частицата може да приключи много по-скоро.
Хигс бозонът е частица, предвидена от Стандартния модел във физиката, която позволява на останалите частици да имат маса. Теорията за неговото съществуване датира от 1964 г. и той остава единствената толкова важна частица в Стандартния модел, която все още не е наблюдавана.
Неговото намиране или отхвърлянето на съществуването му е една от основните цели на Големия адронен колайдер. „Можем да открием версията на Хигс бозона, предвидена от Стандартния модел, или да отхвърлим неговото съществуване по-рано от очакваното. Възможно е това да стане до края на годината“, каза проф. Тонели.
Колайдерът, на който учените възлагат много надежди, представлява 27-километров кръгообразен тунел под френско-швейцарската граница. В подземния пръстен се изстрелват лъчи от протони, които се сблъскват на точно определени места в тунела. Огромни детектори са разположени на тези места, за да търсят нови частици в субатомните останки от сблъсъците. Физиците измерват броя на сблъсъците, които се наблюдават с мерната единица „обратен фемтобарн“. Първоначалната цел бе до края на 2012 г. интензивността на сблъсъците да достигне 5 обратни фемтобарна. Количеството данни, събрани в Големия адронен колайдер, вече е достигнало 2,5 обратни фемтобарна, което означава 175 000 млрд. сблъсъка. Тъй като огромното съоръжение е успяло за няколко месеца да събере информацията, която се очакваше да бъде трупана в продължение на две години, учените са убедени, че до края на годината ще са стигнали до крайната си цел.
Количеството сблъсъци, което би трябвало да доведе до откритието на Хигс бозона, би трябвало да се достигне до края на октомври. Проф. Тонели смята, че ако този темп се запази и няма инциденти с ускорителя, е възможно дотогава да се съберат достатъчно данни и те да бъдат анализирани сравнително бързо.
Въпреки че откритието на Хигс бозона до края на годината е възможно, това в никакъв случай не е сигурно. Пет обратни фемтобарна може и да не са достатъчно количество данни, за да се направи категоричен извод за съществуването на частицата, смята друг говорител на проекта, Ричард Хокингс. Дори и оптимистичните прогнози на физиците да не се сбъднат обаче, до лятото те ще разполагат с 10 обратни фемтобарна данни, с които да могат да потвърдят или отхвърлят наличието на Хигс бозона, предвиден от Стандартния модел. Ако Хигс бозонът действително съществува, това ще е триумф за Стандартния модел. Учените обаче, изглежда, са по-развълнувани от възможността „божествената частица“ да не съществува. „Това ще означава, че за първи път ще имаме научни доказателства, че теорията, която беше толкова успешна през последните 40 години, може категорично да бъде отхвърлена и да започнем да търсим нова такава“, каза проф. Тонели.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване