09/06/11 18:50
(http://www.klassa.bg/)

Правим система за наблюдение на границата ни с Турция

Правителството ще възложи на МВР да организира изграждането на интегрирана система за наблюдение по границата ни с Турция. Реализирането на проекта е на стойност 23 млн. евро и ще започне да функционира до 2015 г. Според експерти ще се наблюдава участъкът от ГКПП „Лесово“ до устието на Резовска река.
75 % от средствата, необходими за реализацията на проекта, идват от Фонда за външни граници на Европейския съюз. Останалите пари ще се осигуряват целево всяка година с държавния бюджет. С изпълнението на системата ще се повиши сигурността на българо-турската граница, определяна като една от външните граници на Европейския съюз с голям миграционен натиск от граждани на трети страни.
Междувременно стана известно, че Германия е против бързото приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, което ще сложи край на всички проверки по границите. Това съобщи германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих в интервю за вестник „Меркур”. Според Фридрих компромисното решение е възможността първо да бъде премахнат въздушният и морският контрол. Но следващият етап - отварянето и на сухопътните граници, не бива да настъпва автоматично, а първо страните - членки на Шенгенското пространство, да се убедят, че е постигнат значителен напредък в борбата срещу организираната престъпност. Той изрази увереност, че Франция ще подкрепи позицията на Германия. Фридрих допълни, че нов преглед на постигнатото от София и Букурещ ще бъде направен през лятото на следващата година.
В понеделник говорител на германския вътрешен министър обяви, че „с оглед на негативните доклади Германия гледа въздържано на желанието за членство” в Шенген на България и Румъния. Той посочи още, че предстоят разговори по въпроса с Франция и Холандия тази седмица, а след това Ханс-Петер Фридрих ще бъде на посещение в София. На 22 и 23 септември ще има среща на вътрешните министри от Европейския съюз, на която ще стане ясна официалната позиция на общността за предстоящото разширяване на Шенгенското пространство.


Цветанов заминава за Брюксел


Вътрешният министър Цветан Цветанов заминава днес за Брюксел, за да вземе участие в конференция на тема: „Миграционна политика на ЕС в светлината на разширяването на Шенген”, съобщи вчера МВР. Той ще представи доклад „България по пътя на Шенген”. Участниците в конференцията ще бъдат запознати с Националната стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията от 2011 до 2020 година, приета от правителството този февруари. По-късно Цветанов и румънският му колега Константин Траян Игаш ще се срещнат с еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване