09/06/11 15:36
(http://www.klassa.bg/)

САЩ, Германия и МВФ са лидери по резерви

Цената на златото продължава да изкачва върхове през тази година, като основна причина е несигурността на фондовите пазари и бавното възстановяване на глобалната икономика. Сред най-големите индивидуални притежатели на злато в света са централните банки, международните правни субекти и правителствата, като се смята, че общо държат около 16,5% от благородния метал в света, показват данни от месечния доклад, изготвен от Световния съвет по златото.
САЩ пък са страната с най-много резерви - 8 965.6 тона на обща стойност около 522.16 млрд. долара. Златният трезор в Кентъки – по-известен като Форт Нокс, е най-известният монетен двор в света. Той съхранява най-голямата част от националните златни резерви, а остатъкът е в монетния двор във Филаделфия, Денвър, Уест Пойнт и Сан Франциско. Германия е втората страна в класацията на Си Ен Би Си. В държавата има златни резерви в размер на 218.28
млрд. долара В централната банка Deutsche Bundesbank се помещават всички запаси, които са общо 3747,9 тона , като според данните са 71.4% от всички валутни резерви в страната. Както обикновенно в челната тройка влиза Международният валутен фонд (МВФ). МВФ подпомага развитието на икономиките на 185 страни членки. Златната политика на фонда се е изменила през последните 25 години, но резервите на фонда запазват стабилизиращата си функция на международните пазари. Запасите на МВФ се оценяват в размер на 3101 тона злато и са на обща стойност 180.6 млрд. долара.
В челната петица попадат още Италия и Франция. Banca D'Italia управлява резервите на страната на Ботуша, които са 2701.9 тона и се оценяват на 157.36 млрд. долара. Според данните запасите се равняват на 71.2 на сто от всички валутни резерви в страната. Във Франция пък централната банка държи 66.2 на сто от валутните запаси, като златното съкровище е 2683.8 тона и се оценява на 156.31 млрд. долара.
Най-големият борсово търгуван фонд (ETF) за търговия със злато – SPDR Gold Trust ETF, държи активи за 70.7 млрд. долара. Общо фондът търгува с 1213.9 тона от ценния метал.
В класацията влизат още Китай, Швейцария, Русия и Япония. Със своите 1161,6 тона злато, най-гъсто населената страна в света заема седма позиция в класацията за златни резерви. Вероятно очакванията към Китай са по-големи, но имайки предвид, че златото е едва 1,6% от валутните резерви на страната, размерът му остава внушителен. Swiss National Bank пък управлява 1 146,2 тона злато на стойност 66.75 млрд. долара. Благородният метал е в размер на 17.8 % от валутните резерви на страната. Централната банка на руската федерация притежава деветия по големина златен резерв в света в размер на 926.9 тона, което представлява 7.7% от валутните резерви на страната. През първите седем месеца на 2009 година Русия увеличи добива си на благородния метал с 21% заради разкритието и вкарването в експлоатация на няколко нови златни мини. Япония пък има запаси от благородния метал на стойност 49.11 млрд. долара, които се държат от Bank of Japan и представляват 843,3 тона злато.
Европейската централна банка (ЕЦБ) според класацията заема едва 13-а позиция, като притежава злато за 32.23 млрд. долара. Основана през 1998 година от ЕС, институцията е отговорна за паричната политика на страните членки на еврозоната. Златните резерви на ЕЦБ се оценяват на 553,3 тона, което е 31.3% от валутните й резерви.


HSBC съхранява най-много частни запаси от благородния метал

Британската банка HSBC е собственик на най-големия частен резерв за злато в света, показват данни на Си Ен Би Си. Според изданието в клон на банката някъде в Лондон е складирано злато за 70 млрд. долара или над 40 милиона унции. Както може да се очаква, видът и произходът на кюлчетата е много строго регулиран, като всяко едно тежи около 400 грама и е направено от поне 99.5 на сто чисто злато. Изпълнителният директор на златното звено в банката Джеръми Чарлз коментира, че качеството на благородния метал е гарантирано и се следи от Лондонската метална борса. В момента в резерва има 6 пъти повече злато от 2005 г. насам заради високото търсене и ръста в цената.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване