09/06/11 16:59
(http://www.klassa.bg/)

Сондирането за петрол в Арктика може да причини мащабни бедствия

При сериозен петролен разлив в Арктика, която е новата "обетована земя" за петролно сондиране, ще бъде предизвикано неконтролируемо екологично бедствие, което ще унищожи най-девствената екосистема в света, заяви за "Индипендънт" проф. Питър Уедамс от университета в Кембридж.
Хората много трудно ще се справят с изтичане на петрол под ледовете в Арктика не само заради суровите условия, но и заради това, че разливът ще влезе в контакт с ледовете, ще се абсорбира от тях и така ще бъде пренесен на разстояние до 1000 мили навътре в океана, твърди Уедамс. "Златната треска" за арктически петрол, чието начало бе дадено миналата седмица от Exxon Mobil, която инвестира миналата седмица 3,2 милиарда долара, вероятно ще бъде най-рискованата предприемана досега форма на петролно проучване, твърди професорът. Смята се, че районът в северната част от Арктическия кръг съдържа близо 160 милиарда барела петрол или повече от една четвърт от неизползваните световни резерви. Част от петрола е под земята, както в Аляска, но големите залежи са под океанското дъно в Северния ледовит океан.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване