09/06/11 15:32
(http://www.klassa.bg/)

Украйна лиши България от място сред най-добрите в Европа

Националният отбор на България завърши на 15-о място участието си на Европейското първенство по баскетбол в Литва. Възпитаниците на селекционера Росен Барчовски финишираха на четвърта позиция в предварителна група „D“ на надпреварата, събирайки актив от седем точки след две победи и три поражения. Само първите три отбора от всяка група се класираха за следващата фаза на турнира. Българите обаче определено могат да съжаляват, тъй като класиралият се на трето място в групата състав на Грузия изпревари България единствено с по-добро точково съотношение, въпреки че загуби директния двубой с „трикольорите“.
Ситуацията можеше да бъде коренно различна, ако в последната среща от група „D“ отборът на Белгия беше победил тима на Украйна. Това обаче не се случи и украинците „изхвърлиха“ България след победа със 74:61. Минути преди началото на срещата целият национален отбор на България седна в официалната ложа в залата, за да наблюдава с надежда изявите на белгийците. Още след изиграването на първите десет минути обаче на всички стана ясно, че украинците са по-класни и с лекота ще надделеят над своя съперник. В края на първата четвъртина тимът на Украйна поведе с 16:13, а на почивката между двете полувремена разликата в негова полза набъбна до 17 точки – 43:26. След паузата украинците продължиха да мачкат своя опонент във всички фази на играта и не позволиха на белгийците да намалят разликата. След 30 минути игра преднината на Украйна се запази 17 точки – 56:39. За съжаление на българските привърженици на баскетбола тимът на Украйна контролираше напълно събитията на терена. Едва в заключителните минути на двубоя Белгия се активизира, но вече беше прекалено късно и последният съдийски сигнал прозвуча при 74:61 в полза на Украйна.
Въпреки крайния изход на този двубой, Украйна и Белгия останаха съответно на предпоследно и последно място в група „D“. Русия, Словения и Грузия в този ред продължават напред, а България финишира с две победи и три загуби на четвърта позиция в групата след достойно представяне на първенството в Литва. Тимът ни обаче може да бъде доволен от представянето си, защото изигра силни мачове на шампионата. В крайна сметка националите завършиха с точкова разлика -18 и са един от деветте отбора, които приключват с баланс 2-3 победи/загуби. След нас в класирането остават отборите на Полша, Босна и Херцеговина, Великобритания, Израел, Италия, Черна гора, Латвия, Белгия и Португалия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване