09/07/11 16:54
(http://www.klassa.bg/)

Здравният туризъм отбелязва 20% ръст на чужденците у нас

Бавно и мъчително България все още търси своето място сред държавите, които наред с традиционния, активно развиват и здравен туризъм. През последните години три пъти е нараснал броят на чужденците, които идват за лечение в страната. Идеята за форсирането на този вид дейност е с около петгодишна история, но първият пробив е направен едва през 2009-а, когато за лечение на различни заболявания в София са предпочели да потърсят помощ между 1000 и 1200 чуждестранни граждани, показа допитване на в.“Класа“ до родни фирми за медицински туризъм. Данните на балнеологичните заведения с медицинска насоченост и болниците са различни, някои отбелязват увеличение, други спад, трети запазват броя на лекуващите се от 2010 г.
Тази година около 20% са се увеличили чужденците, които се лекуват в грандхотел „Поморие“, който е с медицинска насоченост, посочи главният лекар на хотела д-р Стефан Шишков. През 2010 г. по различни здравни програми туристите са били около 3000, като повечето от тях идват на индивидуално лечение, посочиха от хотела. През 2011 г. само досега почиващите с цел лечение са вече 3000. Най-много са руснаците. След това са немските граждани (400 души годишно), които идват по договор с немската здравна каса. Скандинавците и италианците също търсят нашите здравни услуги.
Д-р Шишков коментира, че в Поморие най-лекуваните оплаквания са на опорно-двигателния апарат, дископатии и дискови хернии, кожни и гинекологични заболявания.
Основно за рехабилитация и възстановяване са посетителите на медицинския център в курортен комплекс „Албена“. Около 4-5 на сто е увеличението на хората, които идват специално за провеждане на процедури в комплекса, коментира изпълнителният директор на центъра д-р Огнян Софтов. Около 30 на сто е ръстът обаче на почиващите в курорта, които използват центъра, посочи още той. Най-много са руснаците и германците. В центъра очакват между 8000-9000 души тази година. През 2011 г. 80% от хората ползват цялостни програми и процедури, по-малкият дял е за единични масажи.
През последните 24 месеца броят на пациентите от чужбина в столицата, потърсили медицински услуги, е около 4000 души годишно, съобщи за „Класа“ Диана Никова, управител на агенция „Гея турс“, която предлага на своите клиенти и здравен туризъм. Тя работи с МБАЛ „Токуда“. „Приблизително 80 на сто от чуждестранните пациенти са от Канада, а останалите от САЩ, скандинавските страни, Италия, Русия и граждани от бившите съветски републики.“ Според впечатленията на Никова, преобладаващата част от тях се лекуват от множествена склероза. В същото време не са малко и тези, които се доверяват на български ортопеди, уролози и кардиохирурзи.
В столицата здравен туризъм успешно се развива в МБАЛ „Токуда“. Опити в тази посока правят също здравни заведения в Пловдив, Варна, Стара Загора и Велико Търново.
От УМБАЛ „Света Марина“ във Варна съобщиха, че сега чужденците, които се лекуват там, са по-малко. От 123 през 2010 г. в момента те са 100. Повечето от тях са туристи, които са приети по спешност, единици са постъпилите за планово лечение. Най-много са руснаците.
В МБАЛ-Пловдив АД регистрират леко увеличение на чуждите граждани. От 26 до края на август през 2010 г. те са се увеличили на 31 до края на август 2011 г. Повечето са били приемани по спешност. Става дума например за раждания на чужди граждани от Украйна, Русия, Венецуела, които живеят в страната, но и на българи, работещи в Македония, Алжир, Русия, Сирия и др. Съществена промяна не отчитат в броя на посещенията и от МБАЛ „Свети Мина“ ЕООД.

Колко струва лечението?

Размерът на сумите, които чужденците плащат на българските болници за лечението си, се определя в зависимост от положените за тях грижи, престоя им в здравните заведения и сложността на извършените манипулации. Най-евтиното лечение може да излезе 150-200 евро, а най скъпото стига 10 000-15 000 евро. Тези цени не са заковани и могат да търпят корекции. Пациентите от чужбина определят като топспециалисти проф. Лъчезар Грозденски, доц. Иво Петров, д-р Васил Яблански, д-р Димитър Николов и д-р Калоян Давидов.
Медицинските услуги в България често излизат до 60% по-евтино, отколкото в други европейски страни, съобщиха от асоциацията „МТ България“. Докато разликата в цените за пластична хирургия е почти незначителна, то при скрининговите програми българските продукти са наполовина по-евтини. Във всички останали сфери в медицината цените са дори няколко пъти по-ниски от средноевропейските. При това става дума за едно и също ниво на апаратурата и за специалисти с една и съща квалификация, коментират експертите от бранша. В САЩ поставянето на тазобедрена става например достига 52 000 долара, в Индия цената е 6000 долара, а в България - около 3500 долара. Премахването на катаракта в Германия е между 1300-1750 евро, у нас 1400 лева. Ин витро оплождането в Турция достига 3000-4000 долара, а във Варна е 2000 лева. По отношение на стоматологичните услуги избелването на зъби в чужбина струва около 800 долара, в България цената е 300 лева. Докато кореновото лечение в САЩ излиза 1000 долара, у нас човек трябва да си приготви само 200 лева.
Броят на чужденците, възползващи се от услугите на балнеоложките центрове у нас, е значително по-нисък от този на потърсилите лекарска помощ, смята Никова от „Гея турс“. През последната година на балнеолечение в страната са се подложили около 700 граждани на други държави, като основни дестинации за тях са Поморие, Хисаря, Велинград и Сандански, коментира тя.
Данните на два от големите балнеолечебни центъра у нас са по-различни. В Албена и Поморие интересът се увеличава.
Цените ни се доближават до средноевропейските, като достигат почти 80%, посочи д-р Шишков от грандхотел „Поморие“. Най-много се ползват 7- и 10-дневните пакети. Във висок сезон нощувка със закуска с калолечение, с включени безплатно СПА процедури излиза 160-180 лева дневно. От октомври до януари, когато идват първите групи германци, цените падат до около 100 евро. За по-сериозни заболявания грижата за пациента е индивидуална и затова не може да се коментират конкретни цифри, обясни д-р Шишков.
Последните 3-4 години не сме променяли цените на услугите, коментира и д-р Огнян Софтов. Дори леко ги свалихме, предложихме тази година и по-голямо разнообразие от програми. Десетдневна артроревматична терапия с три процедури на ден излиза под 500 лева.
Нормално е, когато става дума за възстановяване и рехабилитация в петзвездни хотели престоят да е по-скъп от самото лечение, посочи Софтов.
Докато в Европа нямаме конкуренция по отношение на цените в областта на дерматологията например, то по евтини цени на хотелска база сме след Турция, Испания, Тунис, Кипър. Единствените, с които можем да се конкурираме, са Унгария, Чехия и Словакия. В европейските страни не само че медицинските услуги са скъпи, но се чака с месеци.
Продуктът „медицински туризъм“ сега се формира стихийно в определени сектори на медицинските услуги, липсва диверсификация и национална идентичност. Липсва и гъвкаво ценообразуване по време на криза. Не е изградена цялостна медицинска база, както и хотели, подходящи за хора със специфични нужди. Освен това е необходима подготовка на персонала в хотелите, както и на екипи от специалисти. Не се предлагат активно анимационни продукти, които са неделима част от качествените услуги. Липсват както добра реклама, така и икономически стимули за развитието на медицинския туризъм.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване