09/07/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Македония няма време за грешки

в. Утрински вестник

Независимостта и политическата, географска, териториална, монетарна и военна самостоятелност не са нещо малко за една страна. Колкото и тази страна да е малка като Македония. Утре ще отбележим този значителен юбилей и ще можем най-после да кажем - вече не сме млада държава, поне според мерилото на съвременниците (макар че исторически 20 години не са много) и вече никой няма право да се пита дали Македония може да оцелее.

Република Македония е членка на ООН, МВФ, ОССЕ, ЦЕИ, Съвета на Европа, франкофонията …От 2005 г. официално е призната като държава кандидат за членство в ЕС. Тя нетърпеливо тъпче в преддверието на НАТО, очаквайки обещаваната от дълго време покана за членство.

През изминалите двадесет години се смениха осем правителства, шестима премиери (Никола Клюсев, Бранко Цървенковски, Любчо Георгиевски, Хари Костов, Владо Бучковски и Никола Груевски) и четирима президенти (Киро Глигоров, Борис Трайковски, Бранко Цървенковски и Георге Иванов).

Случи се атентатът срещу първия президент на държавата Киро Глигоров, самолетната катастрофа, в която загина президентът Борис Трайковски, за която някои още твърдят, че е атентат. Случи ни се вътрешен военен конфликт през 2001г., който завърши с промяна на конституцията и с увеличаване на правата на албанската етническа общност.

След този военен конфликт Македония стана държава със засилен мониторинг от Брюксел и Вашингтон, които поеха ролята на нейни наставници при излизане на международната сцена. Този важен процес още не е завършен. Пред нас се изправи невидима, непреодолима пречка - искането на Гърция да сменим конституционното име на нашата страна.

Това искане предизвика остри полемики в македонското общество. Тези полемики продължават на практика от деня на приемането на страната в ООН под наименованието БЮРМ, но след неуспеха през 2008 г. да получим покана от НАТО, буквално цялата обществена енергия се насочи към обсъждането на този проблем. Не е преувеличено да се каже, че този проблем е индиректната причина за два цикъла от предсрочни избори, които премиерът Груевски проведе в опит да избегне натиска за решаване на спора с Гърция.

За жалост, проблемът е все още тук и заплашва в по-дългосрочен план да попречи на Македония в нейното развитие. Отвътре се разхубавяваме, отвън сме още държава с голям риск за инвестиции. Естетиката зае мястото на трудните политически решения, които трябваше да бъдат взети. Но след 20 години независимост е време да се каже, че Македония повече няма право на грешки.

Нейното политическо ръководство, включвайки и опозицията, трябва да вземе правилните решения. Те не съвпадат най-добре с подчертания патриотизъм, който заема доминиращо място в политическите решения, но са реалност, пред която Македония е изправена. Време е Македония да покаже, че е зряла държава със стабилни институции и визия за бъдещето. Нека ни е честит 20 годишният юбилей от македонската независимост!

БТА

Публикувана на 09/07/11 21:30 http://e-vestnik.bg/12618/makedoniya-nyama-vreme-za-greshki/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване