09/07/11 19:24
(http://www.klassa.bg/)

Половината лични компютри са с пиратски софтуер

Почти половината от персоналните компютри в света използват нелегален софтуер, а Китай е най-големият му производител, съобщи АФП.
Проучване на Business Software Alliance показа, че 47% от ползвателите на PC вярват, че няма нищо нередно да използват неоторизирани копия на софтуерни програми. Изследването е обхванало 15 000 души с лични компютри в 32 държави, като ползвателите в Китай имат най-лежерно отношение към пиратството. Близо 86% от хората, имащи компютри в азиатската държава, признават, че притежават нелегален софтуер.
"Проучването показва, че глобалната софтуерна епидемия се разпространява най-бързо в Китай, който е най-големият пазар в света за нови лични компютри", заяви президентът и изпълнителен директор на Business Software Alliance Робърт Холиман.
Пиратският софтуер е струвал на индустрията близо 59 милиарда долара глобално през миналата година, твърди доклад на компанията. Китай е вторият най-голям нарушител в света след САЩ, като азиатската държава е инсталирала крадени програми на стойност 7,78 милиарда долара през 2010 г. Търговската стойност на пиратския компютърен софтуер в САЩ се оценява на 9,5 милиарда годишно.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване