09/07/11 15:28
(http://www.klassa.bg/)

Трябва нов механизъм за субсидиране на университетите

Дълбоко се надявам на две неща през новата учебна година. Първото от тях е бюджетните средства през тази учебна година да останат поне в рамките на миналогодишните, в смисъл да няма ново намаление на пари. Второто е за следващата учебна година да се приеме нов механизъм за финансиране на държавните висши училища. Той трябва да стимулира качеството на обучението, а не количеството приети студенти.
За съжаление, не мога да дам отговор на въпроса защо тази идея, която се споделя от повечето ректори, не среща подкрепа от страна на държавата.
Съветът на ректорите винаги е излизал със становище по отношение на бюджета. Естествено е, че ще го направим и сега. Предполагам, че становището ще е в духа, в който бяха и моите пожелания – да има нов механизъм за финансиране.
Тази идея среща подкрепата на ректорите. Тя беше предложена и в проекта за нов закон, който беше разработен от ректорите и той е приет от Съвета на ректорите. Поне със сигурност може да се каже, че мнозинството от нас я подкрепят.
Конкретно за финансовото състояние на УНСС мога да кажа, че ние сме се разплатили с фирмите доставчици. Но причината да е така е, че не сме правили големи капиталови вложения. С ограничения бюджет, с който разполагаме, сериозни капиталови вложения не могат да се правят. Всичките средства отиват само за издръжка на обучението, т.е. за покриване на текущите разходи. Нашият университет няма задължения, но за съжаление със средствата, с които разполагаме, не може да разширяваме материално-техническата база. Просто за това няма пари.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване