09/07/11 19:48
(http://www.klassa.bg/)

Шест организации против рестрикциите за скрапа

Шест организации внесоха предложения за промени в новия Закон за управление на отпадъците, съобщиха вчера от Българската стопанска камара. Днес и за 15 септември има насрочени заседания на парламентарната комисия по околна среда, която ще обсъжда проекта на нов Закон за отпадъците. Според организациите трябва да отпадне изискването общините да изграждат депа за едрогабаритни и други отпадъци от черни и цветни метали, с битов произход. Липсата на опит и финансов ресурс в общините не само ще затрудни, но дори ще спре процесите на предаване и оползотворяване, смята бизнесът. Те искат площадките за отпадъци от черни и цветни метали вместо в общини само с общи устройствени планове да са разрешени в населени места само с устройствени планове, което включва както общи, така и подробни. Предлага се плащането на таксите да се извършва по безкасов път само когато е повече от 15 000 лв. Освен това работодателските организации са против нуждата от банкова гаранция.
До момента в изграждането и оборудването на площадки за отпадъци, фирмите са инвестирали над 1,100 млрд. лв. Годишно в България се рециклират около 1 млн. тона отпадъци, от които 750 000 са от черни и цветни метали.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване