09/08/11 19:58
(http://www.klassa.bg/)

Бойко Борисов откри нова апаратура за лечение на онкоболни в Пловдив

Пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ става един от най-добрите университетски центрове в страната. Това отчете вчера в града под тепетата министър-председателят Бойко Борисов. Заедно с министрите на здравеопазването д-р Стефан Константинов и на финансите Симеон Дянков той присъства на официалното откриване на новия линеен ускорител. Модерният апарат е петият у нас. Стойността на проекта е близо 4 млн. лева. От тях 45 на сто са държавно финансиране, а останалата част са средства на болницата. "Много бих бил щастлив да има възможно най-малко пациенти. Капацитетът на апаратурата е огромен. С този линеен ускорител пловдивският център става един от най-добрите. Тази съвременна апаратура ще спаси много от пациентите, които ще дойдат тук", каза Бойко Борисов. Той допълни, че правителството спазва ангажиментите си много стриктно, като пример за това са отпуснатите 160 хиляди лева за закупуване на нови легла за лекуване на болни с изгаряния.
„Отмятаме всяко обещание и задължение. Неслучайно почти навсякъде с мен е Симеон Дянков, защото след това той пише в тефтера. Водим си много добър наш отчет до момента”, заяви Бойко Борисов.


Родители на глухи деца поискаха помощ от държавата

Държавата да финансира поддръжката на кохлеарните импланти на децата с увреден слух. За това настояха вчера родители на деца с вродена глухота. Този вид имплантна система се състои от две части. Едната се поставя в главата на детето, а другата отвън, в ухото му. Операцията се финансира от здравната каса, която покрива и разходите по поддръжка на системата до изтичане на гаранционния й срок. След края на гаранцията на импланта разходите по неговата поддръжка, често в размер на няколко десетки хиляди лева, оставали за сметка на родителите и били непосилни за техните финансови възможности.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване