09/08/11 20:19
(http://www.klassa.bg/)

Германия заплаши Гърция за следващия спасителен транш

Ситуацията в Гърция е “сериозна“ и страната няма да получи нова помощ, докато не покрие финансовите условия, поставени от международните кредитори. Това е заявил
германският министър на финансите Волфганг Шойбле пред Долната камара (Бундестаг) на германския парламент, предадоха световните агенции. "В момента мисията на тройката (Европейски съюз, Европейска централна банка и Международен валутен фонд) е замразена. Не може да има илюзии тук. Докато тази мисия не потвърди, че Гърция е изпълнила условията, следващият транш от помощта не може да бъде изплатен. Тук няма място за други възможности", категоричен е Шойбле. По думите му закъсалата страна трябва да гарантира, че изпълнява условията, необходими за членство в еврозоната.
Така той стана един от най-високопоставените членове на германското правителство, поставил под въпрос членството на Гърция в общия валутен съюз, отбелязва Ройтерс. Малко по-късно от ЕК побързаха да успокоят духовете: „Според Лисабонския договор не е възможно никакво излизане, нито изгонване на страна от еврозоната. Участието във валутния съюз е неотменимо. Така че не може да става и въпрос за обсъждане на тази тема”, посочи Амадеу Алтафай, говорител на еврокомисаря по икономическите въпроси Оли Рен, цитиран от АФП.
Гърция най-вероятно ще трябва да компенсира неуспеха си в постигането на целевия бюджетен дефицит за тази година с бюджета за 2012 година и с още реформи, одобрени от международните кредитори, за да получи следващия транш от помощта. Междувременно вчера техническа делегация, съставена от кредиторите на Гърция, ЕС и МВФ, започна съвместно с гръцките власти подготовката по изготвянето на предварителния проектобюджет на страната за 2012 г. Очаква се проектът да бъде завършен през следващата седмица въпреки трудностите, които среща неговото изготвяне. С тази цел на 14 септември в Гърция ще пристигнат представители на надзорната тройка от ЕЦБ, ЕС и МВФ, които ще работят съвместно със служители от гръцкото министерство на финансите.
Страните от еврозоната, които не успяват или не искат да спазват изискванията на Пакта за стабилност и растеж, сами трябва да се откажат от единната валута, категоричен бе холандският министър на финансите Ян Кейс де Яхер, цитиран от Франс прес. Той дори
призова да бъде създаден пост еврокомисар, който да следи дали се спазват критериите от Пакта за стабилност, и то най-вече чрез санкции.
Късно в сряда вечерта Долната камара на френския парламент прие втория европейски план за спасяването на Гърция. След като планът бъде гласуван в Сената в четвъртък, Франция ще стане първата страна, узаконила новия помощен план.



Без еврото Атина губи половината от своя БВП

Ако Гърция излезе от еврозоната, то тя ще загуби половината си БВП, сочи анализ на швейцарската UBS, посветен на бъдещето на еврото, предаде Profit.bg. "Еврото не работи при сегашната структура на еврозоната и със сегашните й членове. Следователно или структурата й трябва да се промени, или членовете й", заключават анализаторите. Друга голяма европейска банка - Royal Bank of Scotland, предвижда фалит на Гърция още през декември, който драматично ще раздруса световните борси. Още по-конкретно анализаторът Харвидер Шон от британската банка посочва датата 11 декември 2011 година, когато трябва да излезе поредният доклад на Международния валутен фонд за напредъка на Гърция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване