09/08/11 20:04
(http://www.klassa.bg/)

Депутатите избраха Бисер Петков за шеф на НОИ

Имам амбицията във времето до края на този мандат да работя за модернизиране на институцията, за да става тя все по-прозрачна и отворена към хората, които обслужва. Това заяви вчера Бисер Петков минути след като бе избран за председател на НОИ с подкрепата на 91 депутати. Само трима гласуваха „против“, а 22-ма се въздържаха. Петков увери, че ще работи максимално с целия екип на НОИ институцията да изпълнява все по-добре своите функции. Новият шеф на НОИ изрази задоволство, че е получил подкрепа не само от управляващите, но и от други партии, и определи себе си като експерт и професионалист. Бисер Петков помоли за известна отсрочка за въпроси към него, за да може да се запознае по-детайлно с проблемите на НОИ, където ще управлява до 20 май 2013 г.
Дебатите по избора започнаха в отсъствието на кандидата. Председателят на парламента Цецка Цачева съобщи, че Петков й се е обадил по телефона, за да информира, че ще закъснее, тъй като бил в задръстване. Петков е асистент в УНСС и бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор при правителството на Станишев.
С неговия избор ще се случат онези реформи, които са необходими, каза пред депутатите председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя препоръча изборът да не се политизира.
Петков е човек с професионални качества, но именно вие от ГЕРБ партизирахте този избор, опонира Драгомир Стойнев от Коалиция за България. Той припомни, че през юли Петков бе предложен за шеф на НОИ от финансовия министър Симеон Дянков, когото нарече „най-големият кадровик в страната“.
През юли повечето от депутатите от ГЕРБ не се съгласиха с предложението на Дянков и номинираха зам.-председателката на социалната комисия Светлана Ангелова. Тя обаче си направи отвод, а премиерът Борисов настоя да има предварителен избор между поне трима кандидати, което и стана по-късно.
Кандидатурата на Бисер Петков е на управляващите и това оставя впечатлението за партийно назначение, посочи вчера в изказването си Хасан Адемов от ДПС, но не отрече професионалните качества на претендента. Адемов уточни, че ПГ на ДПС е била готова да подкрепи номинацията, но само ако е имало предварителни консултации.



Парламентът освобождава Росен Плевнелиев, одобрява Лиляна Павлова

Очаква се Народното събрание да приеме днес решение за персонални промени в правителството. Депутатите трябва да освободят от поста му в кабинета Росен Плевнелиев, който подаде оставка, след като официално бе номиниран за кандидат-президент на ГЕРБ.
В сряда правителството реши на негово място да бъде предложена заместничката му Лиляна Павлова. Нейният избор за строителен министър също трябва да бъде потвърден с решение на парламента. Самият Плевнелиев даде висока оценка на Лиляна Павлова и подчерта, че за първи път в 130-годишната история на строителното министерство то ще бъде ръководено от жена.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване