09/08/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Мафията - най-старата корпорация

Луис Феранте. Снимка: личен сайт

Продължение. Виж Да правиш бизнес по правилата на мафията

Мафията е най-старата корпорация в историята. Тя се развива успешно заедно с другите компании във времена на просперитет и процъфтява дори повече във времена на икономически упадък. За мафията борсовите „мечки“ и „бикове“ нямат значение.

Кухните за бедни на Ал Капоне изхранват хиляди всеки ден по време на Голямата депресия. Защо Ал е в състояние да раздава толкова много супа? Как така Бъгси Сигъл и Майер Лански успяват да си представят един носещ милиарди курорт, наречен Лас Вегас, на място, на което спазващите законите техни съвременници виждат само сънливо градче в пустинята? Защо в момент на дълбока икономическа несигурност мафията процъфтява и купува недвижими имоти из цялата страна, когато милиони хора се борят да не просрочат ипотеките си?

Истината е, че независимо от заслужената репутация на мафията като използваща насилие организация нейните най-успели членове винаги са били забележително проницателни бизнесмени, които притежават рядък предприемачески нюх, както и набор солидни ценности, създадени в собственото им минало.

Г-н Персико… вие сте един от най-интелигентните хора, които съм срещал през живота си.
Съдия Джон Ф. Кийнън коментира поведението на дон Кармине Персико, който се защитава сам в съдебната зала

Тези хора биха успели във всяка област и в действителност мнозина от тях са натрупали състоянието си в начинания, които са много далеч от организираната престъпност. Прилагали са уменията, придобити на улицата, в законните си предприятия и са спечелили милиони.

Интелигентността и характерът му биха му служили добре в един законен бизнес.
Съдия Джоана Сийбърт коментира присъдата на Алфонс Персико, син и наследник на дон Кармине Персико

Свикнали ежедневно да се борят за надмощие, гангстерите са отлично подготвени да побеждават във всяка сфера и при всякакви обстоятелства. Мафиотите, които успешно са излезли на светло, са го направили, като са запазили агресивната си природа, но са я овладели, така че да не плашат хората до степен те изцяло да се отказват да правят бизнес с тях. Типичната тактика на сплашване се заменя с непоколебима твърдост и харизматична убедителност. С две думи те зарязват оръжията и ножовете и мобилизират останалите си силни качества, гарантиращи оцеляването им.

Мафиотските фамилии се състоят от специален вид човешки материал - сред тях има хора с особено силни агресивни и хищнически наклонности.
Пино Арлачи, „Бизнесът на мафията“

Някои мафиоти, които познавам, преминаха в законния бизнес, но им беше нужно повече време, за да се отърват от мафиотската си кожа. В началото тормозеха и заплашваха конкуренцията си и принуждаваха другите да работят с тях („Защото иначе…“). Трудно е да се освободиш от старите навици. Така или иначе обаче, легитимният успех неизбежно кара и тези хора да се откажат от престъпното поведение. Защо да рискуваш да те тикнат в затвора, след като и вън можеш да печелиш цели състояния? Защо да се държиш като бандит, след като не се налага? Защо да изградиш империя и да я срутиш заради някоя глупава далавера?

Мнозина биха си помислили, че макар и един бивш мафиот да се въздържа от насилие в света на бизнеса, заплахата се подразбира заради миналото на този човек. Поради това не е нужно подобните на него да правят или говорят много, за да стъпят в определен квартал, да спечелят някой договор или да сключат „сладка“ сделка. Наистина, много от бившите мафиоти се възползват доста успешно от репутацията си. Не по-малко обаче полагат сериозни усилия да скрият „препоръките“ си от подземния свят.

В продължение на двайсет години никой от моя квартал - „Флъшинг“ в Куинс - не знаеше, че местният супермаркет, „Кий ...

Публикувана на 09/08/11 21:40 http://e-vestnik.bg/12616/mafiyata-nay-starata-korporatsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване