09/08/11 20:10
(http://www.klassa.bg/)

Развитието на икономиката предполага консерватизъм за 2012 г.

Сигналите за забавяне на растежа, които се отчитат през последните месеци в развитите икономики, а вече и в някои икономики на Източна Европа, и очакванията за забавяне на растежа на външното търсене през 2012 г., предполагат консерватизъм при планирането за следващата година. Това посочва Калоян Ганев, главен икономист на Райфайзенбанк, в месечния макроанализ на банката към края на август.
Експертите са отчели забавянето на икономическия растеж през второто тримесечие на годината, както и сравнително слабо възстановяване на пазара на труда. През второто тримесечие на 2011 г. броят на заетите лица се е увеличил с около 43 хил. души спрямо първото тримесечие на годината – най-слабият темп от 2009 г. насам. Данните потвърждават продължаващата стагнация на пазара на труда, която съответства и на развитието на потреблението.
Кредитите за фирмите са се увеличили през юли с 216.2 млн. лв. на месечна база (168.2 млн. лв. ръст през юни). За домакинствата кредитите намалят с 2.2 млн. лв., след като през предходния месец отбелязаха скок с 33.4 млн. лв. Потребителските заеми са се увеличили с 5.6 млн. лв. (27 млн. лв. нарастване през юни), а жилищните кредити - с 12.8 млн. лв. (23.8 млн. лв. през юни). Като цяло потребителското и ипотечното кредитиране на домакинствата следва плътно динамиката на тяхното финансово състояние, което от своя страна се определя от развитието на доходите и заетостта в икономиката. Въпреки че от една месечна стойност е твърде рано да се правят обобщаващи изводи, движенията на показателите в посока забавяне могат да бъдат интерпретирани като наличие на допълнителни финансови проблеми у домакинствата, пише в анализа. И за потвърждение се дават цифрите за лошите и преструктурирани кредити. За домакинствата през юли те са нараснали с още 67.7 млн. лв. и достигат 3.3 млрд. лв. или 17.5% от всичките им кредитни задължения към банките. Ръстът в корпоративния сектор на месечна база е 271.5 млн. лв., като достигат общата сума от 5.3 млрд. лв., или 16.3% от задълженията към банките.
Депозитите на фирмите също са се увеличили с 487.4 млн. лв. спрямо юни 2011 г. Това е най-голямото месечно нарастване на показателя от края на 2008 г. насам, когато показателят се увеличи с 1.1 млрд. лв. При домакинствата също е отчетено сравнително висок скок – с 444.5 млн. лв. на месечна база (185.5 млн. лв. през юни), като за последно по-висока стойност е наблюдавана през декември 2010 г. – 744 млн. лв.
Докато нарастването на депозитите на компаниите може евентуално да се обясни с подобряване на приходите им, предимно от износ, то нарастването на депозитите на домакинствата по-скоро се дължи на влошени очаквания за средата, съответно натрупване на предпазни спестявания, обясняват експертите на Райфайзенбанк. „Очакванията ни са, че до края на тази година икономиката ще следва развитието, което наблюдавахме и през изминалите месеци. Неприятни изненади от международните пазари не са изключени, но трябва да се отчете фактът, че се полагат и огромни усилия от страна на държавите със сериозни проблеми за трайното им решаване, като например Испания. Поради това е прибързано да се чертаят апокалиптични сценарии”, коментира Калоян Ганев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване