09/08/11 19:24
(http://www.klassa.bg/)

ЧЕЗ обмисля да закупи 33-процентния дял от държавата

Чешката енергийна компания ЧЕЗ може да закупи държавния дял в дружествата си у нас, обясни вчера Алеш Дам, председател на Управителния съвет на ЧЕЗ Разпределение. Компанията е собственик на 67% от електроразпределителните дружества в София, София област и Плевен, като за тях плати 281,5 млн. евро през 2004 г. Идеята на българското правителство е да продаде останалите 33% от енергийните дружества ЧЕЗ и ЕВН през борсата, като двете компании имат право на пръв отказ за държавния дял. Вече започна процедурата по продажба на същия пакет акции и в дружеството Е.ОН, което е собственик на елмрежата в Североизточна България.
Трябва да уважаваме решението на българската държава, която иска да приватизира миноритарния дял, посочи Дам. За нас е по-добре да имаме силен партньор, какъвто беше държавата, защото тя също има интерес от благосъстоянието на дружеството, добави той. За нас това решение не е най-приятното, но го уважаваме. Интерес към покупка на дял от компанията може да имат стопански групи от България или от Изток, добави Дам.
ЧЕЗ приключи предсрочно и подмяната на 57 хил. м увредени при кражби кабели в столичния квартал „Хиподрума“ на стойност 1 млн. лв. Екипите на дружеството успяха да завършат подмяната 5 дни преди планираното. Така бе възстановена сигурността на захранването за 21,5 хил. домакинства.



Чакат „Булгаргаз“ да предложи нови цени на газа

Очаква се „Булгаргаз“ да внесе днес предложението си за новите цени на природния газ от октомври, каза вчера председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той отново прогнозира, че поскъпването на горивото няма да бъде с повече от 10%. От газовото дружество планират увеличение на цената с 20 на сто.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване