09/09/11 21:34
(http://e-vestnik.bg/)

Наемниците на Кадафи плъзват опасно из Африка

Франс прес

Страх от нови бунтове, увеличаване на бандитските прояви, опасения от съюз с Ал Каида - завръщането в Сахел на бившите бойци на Муамар Кадафи, обучени да водят война и добре въоръжени, е заплаха за сигурността в този вече добре запознат с тероризма регион.

“По наши изчисления 600 са наемниците и бившите бойци туареги от редовната армия на Кадафи, които са преминали границите с Мали и Нигер през последните седмици заради напредването на силите на бунтовниците”, казва малийски представител на силите за сигурност.

“Опасността идва от това, че те се върнаха с оръжията си. Ако не намерят с какво да се прехранват, ще продадат тези оръжия или ще ги използват, за да обучат и създадат ислямистка Армия на Сахел, способна да устоява на която и да е държава от този регион, в който някои страни разполагат с много по-малко оръжие отколкото трафикантите, които преминават техните приличащи на решето граници, казва малийският политолог Муса Диало.

Друга опасност според него е, че бившите бойци на Кадафи са родени в тези огромни пустинни райони. Те познават терена и могат да се превърнат във властелини на обширно пространство.

Други източници от различни среди споменават за опасността малийските и нигерийските туареги да се обединят, за да предизвикат бунт в Западна Африка. Според Мохамед Улд Сиди, малийски инженер от Северно Мали, това е малко вероятно. “За момента туарегите не разполагат на запад със същата силна подкрепа, каквато имаха в миналото”, казва Сиди.

Но факт е, че оръжията никога не са били в такова голямо обръщение в района, подчертава дипломат в Гао, в Северно Мали, за когото либийският конфликт е предизвикал невъобразима бъркотия в региона, която ще продължи дълго време. “Всичко може да се случи във всеки момент, като например станем свидетели как бившите бойци на Кадафи сноват непрестанно от Сахел за Либия и обратно”, казва дипломатът. За да предотвратят дестабилизацията, Бамако и Ниамей повериха на бележити личности и на народни избраници задачата да приобщят бившите бойци на кадафи и да успокоят ситуацията.

В Северно Мали емисари от Бамако се срещнаха с експерти по проучванията на общественото мнение, за да обсъдят този въпрос, разказва малийски представител. В съседен Нигер правителството задейства мрежите си, за да може крехкият мир да бъде укрепен и либийската ситуация да не дестабилизира страната, заяви високопоставен нигерски представител от Бамако.

Но според представител на силите за сигурност на Мали е нужна истинска шокова терапия, за да не се възпламени Сахел със завръщането на бившите бойци на Кадафи и то в момент, когато Ал Каида в ислямския Магреб се е превърнала в истинска главоблъсканица за много страни.

“Ал Каида в ислямския Магреб” действа в Сахел, извършва нападения, отвлича хора, предимно западняци, и участва в различни трафици. Членовете й биха могли да се възползват от движението на оръжия от либийския канал, казва малийски източник от силите за сигурност.

“Джихадистите ще направят всичко, за да купят на колосални цени оръжия, дошли от Либия, първо за да отслабят бойците, дошли също от тази страна, а после, за да ги подчинят на правилата си и да ги вербуват насила в редиците им”, казва специалистът.

“Вярно е, че “Ал Каида в ислямския Магреб” се сдоби с огромен арсенал на гърба на либийската революция. В него има тежки оръжия, картечници и безоткатни оръдия”, подчертава Ерик Денесе, директор на френския Център за изследвания на разузнавателните служби и съавтор през май на доклад за либийския бунт. Денесе посети и Либия.

“Всичко това ще удължи живота на Ал Каида в ислямския Магреб, но няма опасност да промени много нейните начини на действие”, смята Денесе. Той се съмнява, че джихадистите имат необходимата техническа компетентност, за да поддържат оръжията и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване