09/11/11 19:15
(http://www.klassa.bg/)

70 са неплатените чартъри на "Алма тур", над 200 чужди туристи остават

Десетки неплатени чартърни полети от началото на сезона блокираха от петък около 800 чужди туристи в България. По информация на „Класа“ става дума за около 70 неплатени полета от групата „Алма тур“ към националния авиопревозвач „България ер“. От авиокомпанията не съобщиха колко точно са полетите, но потвърдиха, че проблемът е още от началото на туристическия сезон.
В петък авиокомпанията анулира чартърите на туроператора заради натрупан дълг от 7 млн. лв. От „България ер“ коментираха, че са се надявали заради дългите им партньорски отношения да се стигне до разрешаване на конфликта. Оттам обясниха още, че ще започнат съдебни процедури срещу туроператора.
От „Алма тур“ съобщиха, че започват преговори и дори са предложили няколко варианта за решение. Часове по-късно обаче от авиокомпанията отрекоха изобщо, че се водят някакви разговори. В петък и събота не се стигна до някакъв компромис, уточни за „Класа“ Антония Атанасова, пресаташе на превозвача. Ако „Алма тур“ води някакви преговори, то те не са с наши представители, категорична бе тя.
В крайна сметка „България ер“ възобнови полетите си до Вилнюс, Талин, Москва и Санкт Петербург, но и днес у нас остават над 200 туристи с отменени полети. В Бургас има настанени в хотел около 120 души, които трябвало да пътуват за Санкт Петербург, а във Варна – още около 80, чиито направления са Москва и Санкт Петербург. Отделно от това в бургаски хотел са и 20 финландски граждани, чийто полет също бе отменен. В деня и часа на полета (неделя) на летището нямаше нито туристи, нито представители на „Алма тур“, казаха от „България ер“. Според Атанасова, досега неколкократно са били подписвани погасителни планове от страна на „Алма тур“, но нито един не е бил изпълнен.
Специалисти в бранша коментираха, че ситуацията е прецедент. От една страна, въпросът е защо туроператорът е задлъжнял с толкова големи суми, от друга - защо авиокомпанията не е взела решение по казуса по-рано. „По българското законодателство при три 3 неплатени полета авиокомпанията е трябвало да започне в съда процедура по несъстоятелност. Компанията „Алма тур Флай“ (дъщерната фирма на туроператора, която се занимава с летателната програма на групата) е трябвало да обяви несъстоятелност и съдът да прецени дали „България ер“ да влезе в нейното управление като основен кредитор“, обясни ситуацията Румен Драганов, шеф на Контролния съвет на Националния борд по туризъм. „Защо авиокомпанията не е отказала полетите още на излитане от Русия, вместо да предизвиква този удар за българския туризъм сега? И още: защо при предупрежденията от седмици „Алма тур“ не е потърсила алтернативни полети, за да осъществи пътуванията, ако се стигне до анулиране?“, риторично пита Драганов. Това, по думите му, щеше да струва на туроператора около 200 000 евро, допълни той.
След двудневно чакане първата група от 186 души отлетя за Москва малко след 18 ч. в събота. Полетът беше за сметка на руския им туроператор и на практика беше платен повторно, тъй като сумата за билети е била преведена още през февруари на туроператора.
В събота вечерта още около 80 души отлетяха за Русия на борда на изпратения от премиера правителствен самолет, който превози родителите с малки деца, бременните жени и болните туристи.
До редакционното приключване на броя вчера до споразумение между двете компании не се стигна.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване