09/11/11 17:58
(http://www.klassa.bg/)

Асоциация иска повече стимули за използването на биомаса

Необходима е целенасочена държавна политика за използването на котли на биомаса в бита. Затова призоваха вчера от Асоциация за енергийно оползотворяване на биомаса (АЕОБ). Само така ще може битовите потребители да продължат да получават евтина енергия за нуждите си, обясни Георги Музафиров, заместник-председател на АЕОБ. Той обясни, че в момента се предоставят грантови схеми и преференции по линиите за енергийна ефективност за замяна на отоплението в домовете с котли на биомаса. Според експертите отоплението с дървесен чипс излиза значително по-евтино, отколкото използването на електроенергия, природен газ или газьол, за които се плащат и редица такси и мита. От асоциацията добавиха, че липсата на инфраструктура за добив на дървесина оскъпява продукцията им, но въпреки това тя остава един от най-евтините енергоносители. За създаване на дървесен чипс за отопление се използва единствено отпадна дървесина и материал от санитарна сеч, което е добре за горските масиви.
В момента финансовите стимули за потребителите, които искат да инвестират в котел на биомаса, се изчерпват с предоставения от Световната банка грант. Той е до 20 процента при теглене на целеви кредит за прилагане на мерки по енергийна ефективност и това покрива лихвите по обслужване на кредите, отпуснат от търговските банки, посочи Николай Вангелов, прокурист на „Ерато“. Според него за стимулирането на подобни мерки държавата трябва да осигури безвъзмездно до 50% от кредита, както се прави в редица европейски страни.
Според оценки на АЕОБ делът на техническия потенциал на дървесната биомаса у нас е 34% от общия потенциал на възобновяемите енергийни източници и неговото усвояване трябва да е национален приоритет. От асоциацията предлагат да се създадат клъстери от компаниите по веригата на добив, производство и потребление на биогорива, да се намалят данъците за фирмите в сектора, както и да има по-прости и ясни административни процедури при инвестиране в това производство.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване