09/11/11 19:31
(http://www.klassa.bg/)

Договорът с „България ер“ е гарантиран с 650 000 евро

Договорът ни с „ България ер“ е подсигурен с 650 000 евро банкова гаранция, съобщи вчера за „Класа“ собственикът на туроператора „Алма тур“ Любомир Панковски. Тя е била подписана между авиокомпанията и „Алма тур Флай“, едно от 15-те дружества от групата на „Алма тур“. От авиокомпанията обаче твърдят, че за пръв път чуват за подобна сума и освен това дори и да е така, тя не е достатъчна, за да покрие дълга. Въпросът е защо тази гаранция не е използвана, коментира шефът на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова.
Възможно е сумата да гарантира само изходящи полети на български граждани, но не и входящите операции, казаха пред „Класа“ експерти. Според думите на Панковски обаче договорът между „Алма тур Флайт“ и „ България ер“ датира от година и за пръв път се прилага такъв у нас. Той бе категоричен, че документът е подплатен финансово.
Скандалът между „България ер“ и „Алма тур“ се разрази още в петък, когато авиокомпанията анулира полетите си за Русия и Финландия заради неуредени сметки с туроператора.
Правителството включи три министерства за разрешаването на случая - транспортното, на икономиката, енергетиката и туризма и външно. Премиерът Бойко Борисов допусна, че ако не се постигне споразумение между двете компании, може да се стигне до отнемане на лицензите – за авиодейност и за туристическа дейност. От руска страна у нас пристигна заместник-председателят на руската Агенция по туризма Григорий Саришвили. Пред БНР Иво Маринов, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, каза, че кризата може да повлияе сериозно на имиджа на България като туристическа дестинация. Според него все още не могат да се преценят последствията за туризма ни от неуредените спорове между двете търговски компании. Той обясни, че представителят на руската агенция по туризма е останал доволен от отношението на България и бързата реакция – както настаняването на хората в хотели, така и факта, че премиерът разпореди правителственият самолет „Еърбъс“ да превози жени с деца, болни и стари хора до Русия. Министърът на транспорта Ивайло Московски каза за агенция „Фокус“, че за момента не се налага нов полет на правителствения „Еърбъс“.
Кризата стана повод да се заговори за създаването на гаранционен фонд, който да покрива подобни инциденти. Според Румен Драганов такъв фонд, какъвто имат другите страни, е необходим и много важно е какво ще покрива той. С негова подкрепа се осъществи полетът до Рига от страна на нискотарифна латвийска авиокомпания, допълни той. Такъв фонд гарантира прибирането на собствени туристи и него би трябвало да задвижи руската страна, коментира Донка Соколова, шеф на БАТА.
Но процедурата при необходимост от обезщетение е тежка: руските туристи да си платят билетите, след това да поискат разходите да им се възстановят от този фонд. „Такава идея не е резонна, това са отношения между два търговски субекта“, обясни Соколова. В България работи застраховка професионална отговорност, която обаче засяга само случаи на българи, пътуващи в чужбина.
Въпросът тук е, че трябва да се разшири обхватът на застраховката, коментира Ирена Георгиева, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. Нейният размер да се определя от обхвата на дейност и големината на самия туроператор, смята тя. Засега застраховката с най-малко покритие е между 350-400 лева за една година. В групата има и застрахователно дружество, което може би е направило застраховката на „Алма тур Флай“, коментираха медиите.


Кои са „Алма тур“?

Справка в Търговския регистър показва, че в групата има седем регистрирани дружества - „Алма тур БГ“ АД, „Алма тур кар“ ЕООД, „Алма тур Флай“ ООД, „Алма тур Офис“ ЕООД, Алма тур- хотел Тамплиер“ ЕООД, „Алма тур недвижими имоти“, „Алма тур -хотел Атлас“ ООД.
„Алма тур“ е един от най-големите туроператори у нас. Фирмата сключва договорите за чартърите, но самите почивки се продават както от български, така и от чуждестранни туристически агенции. Компанията тази година отбеляза 20 години в бранша. От близо 10 години датират отношенията й с „България ер“. В Съвета на директорите влизат Любомир Панковски, Цветан Тончев и Пламен Георгиев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване