09/11/11 21:11
(http://e-vestnik.bg/)

Ерол от “Уикеда”: Понякога се налага да се връщам на работа в строителството

Трябва да се отнасяме към политиците като към подчинени, казва музикантът-поет

Ерол, фронтмен на “Уикеда”, китарист и автор на текстовете. Снимка: личен архив

Една от най-популярните български групи „Уикеда” се задържа на сцената вече над десет години, след като за пръв път през 90-те години нашумя с парчета като „А ние двамата с Боби пием кафе”, “Уиски с фъстъци” и др.
Фронтменът Ерол Ибрахимов е автор на текстовете на повечето песни на групата, включително на всичките им хитове, същевременно е и бас китарист.
“Уикеда” се превръща в източник на идентификация за различни поколения млади хора, една от причините за което е не толкова оригиналната музика, колкото текстовете на песните им. Ерол е роден през 1969 година. Вече е преминал през славата, разочарованията и реалностите на правене на музика у нас. Ерол е свидетел на разочарованията и надеждите на младите българи през 90-те години, на имигрантската вълна на същите млади хора. „Уикеда” обаче успява да се съхрани, като запазва и известен оптимизъм. А фактът, че хората на изкуството, дори и популярните, живеят труден живот у нас, не разубеждава Ерол и съпругата му, която е художник, да създадат две деца.

- Оптимистично ли сте настроен?

- Аз  по принцип съм оптимист, така съм решил да си прекарам живота, опитвайки се да гледам откъм светлата страна. Това е въпрос на избор, така че принципно съм оптимист, въпреки че често случващите се неприятности, въпреки обстановката, която ни заобикаля. Особено за музикант може би е нещастие да се роди в България в това време, но аз не искам да гледам на нещата по този начин, искам да живея живота си пълноценно. По някой път и аз изпадам в кризи.


- Кога става така?

- Най-вече това, което ме притеснява в България е, че ако човек има мечти и желания да постигне нещо, в крайна сметка се оказва, че е загубил. Говоря за финансовото положение, за положение в обществото… И това кара много млади хора да заминават навън. Това е основният проблем на страната – хората, които тук се трудят честно, не получават това, което заслужават. И общо взето, много хора мислят, че единственият вариант човек да постигне някакво средно ниво, е да се занимава с далавери. Защото мога да кажа, че съм от хората, които са успели…Постигнах това, за което съм си мечтал, за което  съм се борил, работя, каквото искам, обаче се чувствам в някаква степен неуспял, като неудачник. Така стоят нещата в нашето общество. Това се отнася и за актьорите, писателите, ядрените физици, микробиолозите. За всички, освен няколко професии, където има начин да живееш нормално.

- Интересувате ли се от политика?

- Напоследък да. Някак си преди това се опитвах да живея, все едно няма политика. Защото много хора прекарват живота си в ядосване за политиката. Преди десетина години имаше и пренасищане сред младите хора, станаха аполитични. Аз тогава бях симпатизант на СДС, близка ми беше идеята за демократизиране на обществото, пазарна икономика, което в един момент се изроди…

- Сега какво ви вълнува политически?

- Когато мисля за политика, това е единственият момент, когато се чувствам песимист и разочарован, дори по някой път - депресиран. И си мисля, че колкото и да ни е трудно, говоря не само за себе си, трябва да вземаме отношение за тези неща. Най-малкото да не се съгласяваме вътрешно с несправедливостите. Ако например разберем за някой политик, че е мошеник, трябва да не одобрим това вътрешно. Звучи опростенчески, но аз съм на мнение, че има добро и зло и можем да се научим да го разпознаваме. Това е първата стъпка към ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване