09/11/11 17:18
(http://www.klassa.bg/)

Либия няма да подписва петролни договори до изборите

Новата власт в Либия – Преходният национален съвет - не е подписвал и няма да подписва петролни договори с международни компании преди провеждането на изборите и формирането на правителство. Това означава, че всички бъдещи проекти могат да бъдат замразени за неограничено време, защото Муамар Кадафи все още не е заловен и не е известно местонахождението му. Това заяви министърът на финансите и петрола в Преходния съвет Али Тархуни, цитиран от Ройтерс.
По-важното според министъра е, че производството на петрол ще бъде възобновено до три-четири дни и в рамките на година ще достигне до добивните нива преди конфликта, продължил шест месеца. Войната засегна 10-15% от петролните съоръжения на страната. Предстои да бъде създаден екип от около 5000 работници, които ще се грижат за сигурността на инфраструктурата.
Тархуни подчерта, че най-късно в четвърък ще започне добивът от
източните находища Сарир и Месла, които са на територия, контролирана от новата власт. Добивът на газ и петрол от западните находища - Шарара и Уафа, ще започне малко по-късно. Министърът не скри, че най-голямото притеснение е сигурността. Според него не се изключват атентати от военни структури, най-вече в района около родния град на Муамар Кадафи – Сирт.
Друго негово опасение е, че след боевете някои от находищата са полуразрушени, а ключови чуждестранни клиенти прекратиха сътрудничеството си с Триполи. Тархуни призова чуждестранните партньори да не се притесняват вече за сигурността си. Пратеници на компаниите Eni и Repsol са провели няколко срещи в Бенгази, но все още не са изпратили свои персонал.
В същото време премиерът на Гвинея-Бисау Карлос Гомес Хуниор обяви, че страната му очаква Муамар Кадафи с „отворени обятия”. Гомес подчерта, че сигурността на Кадафи ще бъде гарантирана.
Гвинея-Бисау не е ратифицирала Римския статут на Международния наказателен съд, който издаде заповед за ареста на бившия либийски лидер.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване