09/11/11 16:21
(http://radiomilena.com/)

Черно море ще заеме своето достойно място в европейската политика по рибарство

 Докладът за настоящето и бъдещето управлениe на черноморското рибарство, чието изготвяне бе инициирано и възложено от българския евродепутат – социалист Илияна Йотова, ще бъде обсъден и гласуван на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург. Това съобщиха от кабинета на евродепутата от групата на социалистите Илияна Йотова. Очаква се първият в историята на ЕП документ за черноморското рибарство да бъде приет без проблеми, след като докладът на Йотова бе гласуван в парламентарната комисия по рибно стопанство с пълно единодушие. Документът, изцяло написан от Йотова, има за цел Черно море да заеме полагащото му се място в европейската политика по рибарство. “Крайно време е Черно море да започне да съществува пълноценно в европейското законодателство, засягащо рибарската политика.”, категорична е евродепутатката. Приемането на доклада ще съвпадне с началото на дейността на ЕП по реформата на Общата политика по рибарство.
Наред със създаването на специална организация за управление на рибарството в Черно море, заедно с общо рамково споразумение между шестте черноморски държави, докладът се фокусира върху подобряване на екологичното състояние на басейна, което е много тревожно. Благодарение на анализ, изготвен от ЕП, по искане на Йотова, бе установено, че екоравновесието в Черно море е крайно обезпокоително. Една от причините за тежкото състояние на Черно море е липсата на обща международна институция, която да координира риболова специално в този морски басейн. „Ако продължаваме всеки сам за себе си, екологичните проблеми ще са не само тревожни, а просто катастрофални.“, изтъкна още евродепутатката. Не на последно място докладът подчертава необходимостта от многогодишни планове за управление на рибните ресурси. Този подход ще има много по-добър ефект върху икономическото състояние на сектора, както и екологичното състояние на екосистемите на Черно море. Прилаганите до този момент квоти и общ допустим улов не само поставят държавите-членки в неравностойно положение спрямо страните извън ЕС, но най-вече не дават перспектива за рибните запаси в Черно море.
В подготовката на доклада Йотова предприе посещения в Турция и Русия, където се срещна с представители на националната администрация и научните среди. Необходимостта от създаването на един отделен регионален орган за управлението на рибните ресурси на Черно море, бе изтъкната и от двете страни. В подготовката на доклада Йотова работи, усилено и с българските власти в областта на рибарството – Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Министерството на земеделието и горите. Усиленият труд на Института по океанология към БАН и Института по рибни ресурси във Варна, както и подкрепата на представителите на професионалните организации, също допринесоха за успешното изготвяне на доклада.
Във връзка с тематиката на Черно море делегация на Комисията по рибно стопанство от ЕП посети България през месец юли. Тази инициатива позволи на евродепутата да даде възможност на своите колеги на място да се запознаят с постиженията и бъдещите амбиции на българските рибари. Един от приоритетите на делегацията бе среща с представителите на дребно и средно мащабния риболов, който преобладава в Черно море.
“В момент, в който се решава бъдещето на Европейската политика в областта на рибарството и се разпределят парите за следващия бюджетен период, е много важно Черно море да получи това, което заслужава.”, категорична бе Йотова, цитирана от Агенция Фокус.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване