09/12/11 19:44
(http://www.klassa.bg/)

75% от фирмите у нас вече плащат задълженията си в срок

Над 75 на сто от българските фирми плащат навреме задълженията си към своите партньори. Това показва проучване на компанията за събиране на вземания "ЕОС Матрикс" - "Навици за плащане в Европа 2011". Миналата година по-малко от 50% от бизнеса в страната е успявал да погасява навреме задълженията си към други фирми. Най-голямо подобрение в събираемостта отчитат в компаниите от сектора на промишлеността, това е и браншът, в който има най-ниска задлъжнялост в момента. В търговията бизнесът редовно си плаща, но въпреки това обемът на несъбраните вземания продължава да се увеличава, сочат данните.
Според Добрин Миревски, директор „Бизнес развитие" в "ЕОС Матрикс", данните са ясен сигнал, че българската икономика се подобрява. Той подчерта, че добрите стойности в промишлеността се дължат основно на повишения износ.
Ако трудностите на чуждите пазари се задълбочат, експортно ориентираните български фирми ще изпитат затруднения, пък предупреди Нина Станчева, управител на Националната агенция за събиране на вземания, пред "Класа". Според нея по-сериозни проблеми със задълженията в момента имат строителството и дистрибуцията на бързооборотни стоки. Тя допълни, че средният размер на просрочените вземания при небанковите финансови институции е между 600 и 1000 лева. Димитринка Гринко, директор на "Сайкъл кредит България", също потвърди, че строителният сектор изпитва затруднения. Проблеми има и в тежката промишленост, тъй като браншовете са затворени и се явяват длъжници и кредитори едни на други. Сред новите сектори, които се обръщат към фирмите за събиране на вземания, са и компании от транспортния бранш, както и фирми от сферата на продажбите на дребно и бързооборотните стоки, посочи експертът.
Според проучването на "ЕОС Матрикс" делът на лошите вземания между фирмите е намалял до 11,8% спрямо 13,4 на сто през 2010 г. При индивидуалните клиенти несъбраните дългове са 4% (спрямо 8,8%), което ги нарежда на второ място в Източна Европа по редовност на плащанията.
В същото време експертите отчитат, че междуфирмената задлъжнялост продължава да е проблем за страната ни и липсва методология, по която тя да се измерва. Миревски даде пример с данни на БСК, които сочат задлъжнялост около 157 млрд. лв., но не се знае каква част от нея са забавени плащания от страна на държавата, каква част от страна на фирмите и по колко пъти са преброени едни и същи просрочени плащания. Той обясни, че за вземанията от фирми средният срок на плащане е 41,4 дни, като през 2010 г. той е бил 33,8 дни, тоест има увеличение с осем дни спрямо миналата година. Това увеличение на сроковете за щастие не води до повишаване на общия обем на лошите вземания, от което можем да направим извода, че като че ли бизнесът е намерил правилните срокове на плащане и отсрочване, така че то да не е свързано с увеличаване на лошата събираемост, категоричен бе той. По думите му в момента са необходими законодателни промени в посока на това давностният срок по вземанията да бъде увеличен многократно, защото това би защитило кредиторите и би направило бизнес средата по-добре прогнозируема.
Според експертите фирмите трябва да имат по-отговорно отношение към управлението на вземанията, като един от начините е чрез създаване на специализирани звена в самата фирма. България е на едно от последните места по този показател, като само 13% от участвалите в проучването посочват, че имат свои специалисти. В Германия и Белгия този дял е в пъти по-висок - 80%.
Въпреки това от бранша коментираха пред "Класа", че кризата е допринесла значително за изграждането на „кредитна култура“ в компаниите. Бизнесът започна да проверяват клиентите си предварително, да определя кредитни лимити доста по-прецизно и да следи за постъпленията си от датата на изтичане на гратисния период, допълни Гринко.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване