09/12/11 04:08
(http://radiomilena.com/)

Безплатните лекарства срещу електронна рецепта

Безплатните лекарства и тези с намаление за лечение у дома, които са за сметка на Националната здравноосигурителна каса, ще се дават от аптеките срещу електронна, а не срещу хартиена рецепта, съобщиха от НЗОК,цитира Агенция Кросс.
Новият метод ще бъде въведен експериментално до края на годината в няколко града. Целта е по този начин електронната система на касата да бъде тествана за евентуални грешки, за да не засече, когато новата практика бъде въведена повсеместно от 2012 година.
Целта е електронните рецепти ще спестят неудобствата на на пациентите. Чрез тях няма да им се налага да ходят отново при доктора, ако той е допуснал някаква неточност. В такива случаи аптекарят ще кликва върху името на пациента и данните в системата и ще влиза директно във връзка с него за изясняване на неточностите.
Същевременно с въвеждането на електронните рецепти НЗОК по всяко време ще следи какви медикаменти изписват лекарите, в какви количества и дали те са оригинални или генерични. Същевременно експертите ще анализират дали докторите чрез изписването предимно на иновативни и скъпи препарати при положение, че съществуват и такива с изтекъл патент, но също с отлични качества, каквито са генеричните, не вкарват касата в излишни разходи, играейки в комбина с фармацевтични фирми.
Предвижда се да бъдат въведени и електронни фактури за разплащане с болниците, специалистите от доболничната помощ и общопрактикуващите лекари. Така те ще бъдат разтоварени от бумащината и ще имат повече време за пациентите, подчертаха от касата.
Електронните здравни досиета в системата на касата вече са напълно готови. В тях са вкарани всички данни за хората с осигуровки – от имената и EГН до прекараните заболявания, имунизации, начин на лечение и дори издадените болнични листа. Проблем обаче е, че малцина могат да ги отварят, тъй като за целта се изисква електронен подпис.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване