09/12/11 19:38
(http://www.klassa.bg/)

"България ер": Спираме търговските си отношения с "Алма тур"

Никакви полети на „Алма тур” няма да бъдат изпълнявани от „България ер“ не само днес, а по принцип, коментира Антония Атанасова, пресаташе на авиокомпанията, пред агенция „Фокус“. По-рано през деня Цветан Тончев, член на Съвета на директорите на групата „Алма тур“ и председател на Българската туристическа камара, обясни пред „Класа“, че туроператорът също обмисля да прекрати своите взаимоотношения с превозвача. „Много ми се ще да кажа на всички туроператори да не работят с „България ер“, компанията се храни от чартърите на туристическите агенции. Ако ги дадем на евтините превозвачи, парите ще отидат другаде, а не в български превозвач“, аргументира се той.
Проблемът с транспорта на 170 скандинавски и 60 руски туристи от Санкт Петербург ще се решава и днес. По план вчера те трябваше да отпътуват, но се оказа, че за тях няма места. Генералният консул на Русия във Варна Юрий Соловьов съобщи, че засега няма вариант неговите сънародници да отпътуват с редовни полети, тъй като самолетите са пълни. Дипломатът и колегите му работят по възможността туристите да отпътуват със специално изпратен за тях самолет от Русия. Разходите на руснаците, които вчера излетяха за Москва, са платени от руски туроператори.
Заместник-министърът на транспорта Камен Кичев е в Москва във връзка със ситуацията с блокираните четвърти ден туристи, съобщиха от ведомството. Постигната е договореност Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация” да издаде необходимите разрешителни на всички авиокомпании, които предложат да поемат полетите им.
Руските туроператори бяха възмутени от поведението на „България ер“. Авиокомпанията не е трябвало въобще да изпълнява чартърната програма от Москва и Санкт Петербург, ако не е планирала да върне туристите, смятат оттам. Проверка, извършена от „Ростуризм“, обаче показала, че „Алма тур“ е превела парите за полетите на фирмата посредник, но те не са стигнали до „България ер“.
Руските туристически фирми също дължат доста пари на „Алма тур“, коментира Цветан Тончев, член на Съвета на директорите на „Алма тур груп“. Поне 5 млрд. лева са междуфирмените задължения в туризма, 7 млн. лева не би трябвало да доведат до такава неприятна ситуация, която типично по български се случи, допълни той.
„Алма тур“ ще се издължи до края на месеца, когато очаква окончателните плащания от страна на руските си партньори, каза Тончев.
Възложената от прокуратурата проверка на „Криминална полиция“ по случая ще завърши до 10 дни, обявиха оттам.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване