09/12/11 16:36
(http://www.klassa.bg/)

До края на 2011 г. ръстът в интернет рекламата ще се запази

- Г-жо Лаво, как дигиталният свят повлия на развитието на търговската комуникация?
- По време на ФАРА 2011, ние от рекламния бранш, успяхме да дискутираме по много теми, включително и от сферата на онлайн маркетинговата комуникация. Като цяло мога да дефинирам прогнозата, че до края на 2011 г. ръстът на интернет рекламата ще се запази. През последните години той се задържа на нива около 10-15%, но ние очакваме да се повиши, защото констатираме спад в офлайн медиите. Рекламодателите все повече търсят алтернативи и искат да знаят конкретно как ще се разходват инвестициите им и каква ще бъде резултатността. И именно интернет дава тази точна възможност да се видят реално нивата на възвръщаемост. Имиджовата реклама остава едно много съществено перо на българския дигитален пазар. И още - банерната реклама формира между 70% - 80% от инвестициите в интернет, като тази тенденция също остава трайна.

- Нараства ли ролята на социалните медии в маркетинговата комуникация и може ли да очакваме, че Фейсбук ще се окаже стратегически комуникационен канал за реклама?
- На Фейсбук трябва да се гледа като на дългосрочна комуникация! Важно е да се каже, че рекламодателите все повече е нужно да заложат в бюджетите си отделни пера както за Фейсбук, така и за мобилната реклама. Клиентите трябва да осмислят тенденцията, че това са сегменти, които предстои да се развиват все повече в перспектива. За това е нужно тези пера да бъдат ясно дефинирани и осмислени при планирането на годишните бюджети, като е препоръчително те да бъдат поверени на специалисти – независимо дали това са дигиталните отдели на рекламните агенции или специализираните агенции.

- Успоредно с трансформацията и настъплението на медия микса, има ли нова форма и в езика на комуникацията в интернет и социалните мрежи?
- Факт е, че всичко се дигитализира и това е неизбежен, съпътстващ елемент в социалната комуникация. Изключително важно е да се внимава как се комуникира, защото естествено в интерактивното пространство често могат да бъдат заложени капани, а рисковете са съвсем видими. Хейтърите са навсякъде и много по-лесно се изразяват в интернет средата. Ето защо аз настоявам, че е нужно комуникацията да бъде поверена на специалист. Най-добре е това да бъдат хората от маркетинговия отдел на самия клиент. Вече във водещите компании по света се създават специални отдели само за социална комуникация. Съобразно ситуацията, те реагират на секундата и така управляват комуникацията. Аз мисля, че все повече компании ще поемат по този път.

- Какви са изводите след съпоставката между печатната и интернет рекламата и можем ли да очертаем тенденциите на развитието им?
- На нашия пазар печатната реклама все още има по-голям дял в сравнение с интернет рекламата. През 2010 г. търговската комуникация в интернет и радиото се изравни като дял. По отношение на печатната реклама трябва да имаме предвид, че нивата в списанията все още задържат високи стойности и продължават успешно да акумулират немалко средства. Но спадът е сериозен през последните две години. Анализите на „Пиеро 97“ за първото шестмесечие на 2011 г. сочат, че отново наблюдаваме сериозен спад и отлив на рекламодатели най-вече от пресата (вестници) и в по-малка степен от списанията. Според мен тази тенденция ще се запазва. Всички офлайн издания търсят начини да наваксат пропуснатото време, развивайки сайтовете си. Но те доста изостават в сравнение с проекти, които са типично интернет. В онлайн медиите ще се развива доминиращо и видеосъдържанието. Това ще ни улесни в намеренията ни да привлечем чисто телевизионните рекламодатели да опитат и интернет. Защото е много лесно един видеоспот да стане видеореклама в интернет. Очаквам рекламодателите в традиционните медии да стават все по-смели и да тестват различни рекламни техники в интернет, а дяловете от рекламните им бюджети за интернет все повече да растат.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване