09/12/11 19:49
(http://www.klassa.bg/)

Ненужен скандал се завихря в Брюксел

Скандал се завихря в Брюксел. Стотина евродепутати от различни политически групи при това се готвят да поискат сметка от еврокомисаря Гюнтер Йотингер заради негова неуместна идея.
Германецът, който отговаря за тежкия ресор на енергетиката в ЕК, направи миналата седмица в интервю пред в.“Билд“ странно предложение – да се смъкнат наполовина пред сградата на ЕС в Брюксел знамената на онези страни членки, които с дълговете си създадоха сериозни проблеми на целия съюз. Според Йотингер това ще подейства поучително и възпиращо. Идеята му възмути немалко евродепутати, които намериха, че тя противоречи на европейските ценности, и според тях Йотингер трябва да плати за нея – с извинение или даже с оставка.
Идеята на еврокомисаря изобщо не може да се възприеме сериозно. Тя не е изход от ситуацията, за която са необходими сериозни колективни действия на политици и финансисти. На всичкото отгоре направо тласка обединението към разцепление – на богатия Север и бедния Юг.
Светкавичната реакция на евродепутатите също е неуместна. Вероятно и те като българските нямат особено много работа и се чудят с каква допълнителна активност да запълнят времето си. Би било по-разумно да си съсредоточат усилията върху закони и идеи, които да не допуснат в бъдеще страни от ЕС да трупат такива огромни дългове. Защото сега гърци, испанци, португалци, италианци ще трябва да плащат от джоба си заради безотговорността на предишни европарламенти, еврокомисии и правителства.
А знамената – високо или до средата – това в криза изобщо не интересува европейския гражданин.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване