09/13/11 15:21
(http://www.klassa.bg/)

Бащинството понижава тестостерона

Бащинството понижава нивото на тестостерона, установиха американски учени, цитирани от Ройтерс. Според тях това помага на мъжете да участват в отглеждането на децата.
Високите нива на хормона са свързани с рисковото поведение и повишават желанието за социално надмощие. Тези фактори могат да помогнат за осигуряването на партньор, но са неподходящи, когато става въпрос за отглеждането на деца, което изисква съдействие и от двамата родители. „Нашето изследване показва, че бащите са биологично подготвени да помагат“, обясни Кристофър Кудзава от Северозападния университет в САЩ.
Предишни изследвания показват, че бащите имат по-нисък тестостерон от мъжете без деца, но досега не беше ясно дали бащинството е причината, или просто мъжете с по-ниски нива на хормона е по-вероятно да станат бащи. Учените изследвали повече от 600 мъже във Филипините в продължение на пет години. Участниците не били бащи в началото на проучването. Тестовете ясно показали, че веднага след като ставали бащи, тестостеронът при мъжете се понижавал, поне за кратък период. Учените смятат, че точно обратно на досегашните предположения, мъжете с висок тестостерон е по-вероятно да станат бащи, но след като се появи наследникът, нивото на хормона при тях намалява значително.
Според д-р Алън Пейси от Университета в Шефилд нивото на тестостерона при мъжете като цяло остава непроменено освен в този случай. „Тестостеронът може да се понижи с възрастта или при определени заболявания и лечение, но значителният му спад в отговор на семейното положение е интригуващо откритие“, обясни Пейси.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване