09/13/11 16:12
(http://www.klassa.bg/)

БГ успех на анимационния фест

Велислава Господинова отнесе наградата за най-добър студентски филм на 7-ия Световен фестивал на анимационния филм във Варна 2011. За лентата „Фарът“ тя получи и финансова подкрепа на стойност 2500 евро, осигурени от Нов български университет и Съюза на българските художници.
Гран при на анимационния фестивал, който се възобновява след прекъсване от близо две десетилетия, бе присъдена на полския филм "Маска" на братя Куей. Статуетката е авторска работа на скулптора Георги Чапкънов, а паричната премия, която съпътства приза, е 5000 евро, осигурени от Български морски флот.
В категория „Най-добър късометражен филм“ бе отличен "Тишината зад лодката" на Йона Лури от Франция. Журито не присъди награда в раздела за пълнометражни филми. "Зъб, опашка и уши" на руския режисьор Сергей Меринов взе отличието за най-добър телевизионен сериал. В раздела за детски филми бе награден Патрик Дойон от Канада и неговата анимация "Неделя".
Факултетът по журналистика към Софийския университет даде своето отличие "Горчивата чаша" на "Окопите" на режисьора Клод Клотие от Канада. Гилдията на критиците гласува за "Човешки същества" на Машала Мохамед от Иран.
Наградата на град Варна - 3000 евро и статуетка от проф. Христо Харалампиев, осигурена от винарската компания "Домейн Бойар", бе връчена на режисьора Филипе Грамтикопулос за френския филм "Коремите".
Международното жури беше в състав: Йежи Кучия (Полша), Алексей Алексеев (Русия), Растко Чирич (Сърбия), Оливие Кот (Франция) и Пенчо Кунчев (България).
Световната федерация на карикатуристите (ФЕКО) удостои Анри Кулев с награда за особен принос към българската и световната карикатура.
След 22 години варненският фестивал се завръща на картата на престижните международни прояви благодарение на усилията на световноизвестни имена на българската анимация - проф. Анри Кулев, Стоян Дуков, Пенчо Кунчев, Андрей Кулев, Николай Тодоров, проф. Иван Веселинов, подкрепата на Националния филмов център и решението на правителството да финансира фестивала по приоритетната европейска комуникационна стратегия "Представяне на културното многообразие на Европейския съюз".
Следващият, осми световен фестивал ще се състои във Варна след две години.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване