09/13/11 15:40
(http://www.klassa.bg/)

Владимир Пенев показва "Обекти на желанието"

„Обекти на желанието“ е името на изложбата от живопис на художника Владимир Пенев, която бе открита вчера в галерия „Лик“. Тя може да бъде видяна до 4 октомври. Темите в работите на художника са инспирирани от реалността, въпреки че са видими и други посоки на творческите търсения.
За „Класа“ Владимир Пенев поясни: „Изложбата отразява заложеното от мен противопоставяне на действителността, на логиката на каприза и въображението. Рисувал съм с маслените бои, като в няколко от нещата използвам смесена техника, чрез която обективизирам желанието си за изследване на натурата, която е в основата на голяма част от моите произведения. Някои платна са създадени от чистото ми въображение. Все пак накрая аз пожелах да противопоставя двата свята.“
Експозицията събира в едно както съвсем монохромни неща, които са по-скоро блянове, близки до съня или спомена, така и съвсем близки стойности за автора, като благодатта, седефа на мидата, успоредно със силно интензивни наситени реалии.
В „обективизираните желания“ на Владимир Пенев има и еротичен момент. „Настина в експозицията присъстват немалко еротични картини, изобразяващи красотата на женското тяло. Все пак това е част от моето обективизиране на физическото измерение“, признава художникът.
В галерия „Лик“ публиката ще види платната „Къщата“ и „Дървото“, които привличат заради идеята да бъдат натоварени с едно по-необикновено съдържание, което е развито в сюжет. „В картините си съм се стремял и към драматургическа последователност, скрита фабулност, сюжетност. Целта е постигане на контакт със скритите, амбивалентни, подсъзнателни страни на нещата и предметите, които ни заобикалят“, обясни Пенев.
Разходката из сънищата, родени от въображението, включва много теми, над които авторът работи от години. Тук са „Улицата“ - стилизация на лентата, изобразяваща живота, през който преминаваме, както и „Брегът“ - но не възприет като географско понятие, а като изходна точка на търсения, на завръщания, на открития. „Стремял съм се да изследвам тези неща и да ги натоваря с един по-особен смисъл, като бягам от делничността на нещата. Защото една сграда не е само физически обект в пространството, но тя носи и друго скрито значение, което аз виждам и искам да предам на публиката.“, обобщи маестро Пенев.
Авторът, който казва, че не може, без да рисува, и бяга от лесното, което винаги го подвежда, е роден през 1956 година в Димитровград.
Завършва Художествената академия в София, специалност живопис, при проф. Светлин Русев. Участва в почти всички общи художествени изложби в България, както и в редица представителни изложби на българското изкуство в чужбина - Москва, Виена, Токио, Амстердам и др.
През 1981 г. е приет за член на СБХ. Участник е в международни пленери и симпозиуми. Произведения на Владимир Пенев притежават НХГ, СГХГ и почти всички художествени галерии в страната, както и частни колекции в чужбина.


ОТЗИВИ

Академик Светлин Русев определя Владимир Пенев като „един художник, преминал през определения свят на реалното с душата на поет, докоснал със сърцето си неуловимото, се завръща в пластическото пространство през сиво-сребристи улици и брегове, в които душата на природата и човека се разхожда между съня и нежността в някакво свое време, без вчера, днес и утре – времето на вечността...”
В своята критика по повод изложбата „Обекти на желанието“ Светла Москова пише: “Владо обича иносказателността на образната си палитра. Той кара светлината да насища бялото платно... Усетът ми за живописта на Владимир Пенев е именно такъв - разделена на късчета живот, наблюдаван от прозореца на денонощния влак, живопис, споделена между илюзорната абстрактност и предугажданата реалност...”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване