09/13/11 18:40
(http://www.klassa.bg/)

Връщането на още 600 руски туристи остава под въпрос

Връщането на около 600 туристи, които в момента са на почивка у нас, е под въпрос. Те може да се окажат заложници на неуредените взаимоотношения между „България ер“ и „Алма тур“, стана ясно след среща на икономическия министър Трайчо Трайков с представители на двете фирми.
„Поведението и на двете компании е изключително безотговорно на фона на усилията, които държавата прави за популяризиране на българския туризъм, коментира министърът , цитиран от агенция „Фокус“. Срещата продължи над 2 часа и половина. Поведението им е нерационално и не личи последните два дни да се случва нещо за разрешаване на проблема, обясни той. До края на сезона се очаква още между 3200-3500 туристи на „Алма тур“ да летят, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски.
Решението, което се търси към момента, е „България ер” да превози туристите, които още не са си тръгнали, като след това бъде обезщетена от застраховката им. Още 100 руски туристи остава да отпътуват за Москва и Санкт Петербург.
По-рано днес изпълнителният директор на Асоциацията на туроператорите в Русия Майя Ломидзе пред РИА „Новости“ заяви, че руските туристи може да се върнат още днес в Русия.
Туроператорът "Алма тур" се е договорил с една от българските авиокомпании, в случай че „Росавиация“ й разреши еднократен полет за Русия. Туроператорите ICS Travel Group и "Балкан – Експрес", чиито клиенти са сред пострадалите руснаци, съобщиха, че могат да изведат своите туристи днес, след като за втори път са платили билетите на "България ер". По данни на „Ростуризъм“ около 600 руски туристи, сред които много деца и жени, не можаха да се завърнат в родината навреме.
Говорителят на външно министерство Весела Чернева обяви, че всички останали туристи ще получат удължаване на визите.
Министърът на транспорта Ивайло Московски пък заяви, че „България ер” продължава да превозва чуждестранните туристи. "Локалните туроператорски компании, които са в пределите на Русия, на балтийските държави, на Финландия, заплащат още веднъж стойността на полетите и след това изискват възстановяване на средства в различните държави от съответните гаранционни фондове. Оттам нататък може да си водят дела за пропуснати ползи спрямо „Алма тур”", каза още Московски. „България ер“ съобщи, че ще съди туроператора заради задълженията му към него от 3,6 млн. евро. „Алма тур“ е била в тежко финансово състояние и се оказва, че има близо 50 млн. лева задължения, съобщи dir.bg. Нейното положение е било затруднено допълнително и от непечелившата инвестиция в хотел „Тамплиер“ в Банско. Проверка в Търговския регистър показа, че "Алма тур флай", занимаваща се летателната програма на групата на „Алма тур“, е заложена пред Емпорики банк и "България ер".
Представители на бранша коментираха вчера, че трябва да има наказания за двете фирми, след като приключат проверките. Според хотелиери в Бургас туристите ще се върнат пак в България. Благой Рагин от асоциацията на хотелиерите дори коментира, че туристите могат да бъдат обезщетени с безплатна почивка за 2012 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване