09/13/11 17:24
(http://www.klassa.bg/)

Ердоган: Нападението над флотилията бе основание за война

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган определи нападението на израелските командоси срещу Флотилията на свободата за Газа миналата година като „основание за война“, съобщи „Дейли телеграф“.
От кабинета на Ердоган, който пристигна в Кайро в понеделник вечерта, разпространиха непубликувано интервю на премиера за „Ал Джазира“, взето миналата седмица. В него Ердоган твърди, че Анкара е имала право да обяви война на Тел Авив, след като израелските командоси застреляха девет турски активисти на борда на един от корабите на хуманитарния конвой за Газа миналия май. „Атаката стана в международни води и беше в разрез с международното законодателство. Тя беше основание за война. Както подобава на величието на Турция обаче, ние решихме да действаме търпеливо“, обяснява премиерът в интервюто.
Отношенията между Израел и Турция рязко се влошиха по-рано този месец, след като Ердоган обяви експулсирането на израелския посланик от Анкара заради отказа на Тел Авив да се извини за нападението над флотилията, припомня изданието. Обиколката на Ердоган в региона, която включва и посещения в Тунис и Либия, има за цел да го установи като доминиращ фактор сред мюсюлманските държави в Близкия изток и Северна Африка, коментира „Индипендънт“. Антиизраелската позиция на Ердоган го прави привлекателен в арабския свят, а силният, демократичен и умерено ислямски режим в Турция е модел за новите правителства и в трите страни, които отхвърлиха старите режими. Посещението му в Кайро обаче се посреща с недоверие от преходното военно управление, отбелязва „Дейли телеграф“. Ердоган трябваше да произнесе реч на площад „Тахрир“ - епицентъра на революцията, но тя беше мистериозно отменена.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване