09/13/11 15:23
(http://www.klassa.bg/)

Намериха нова екзопланета, годна за живот

Европейски астрономи откриха втора планета извън нашата Слънчева система, която е на подходящо разстояние от своята звезда, за да може да поддържа живот. Всички потенциални обитатели на екзопланетата обаче ще трябва да имат слабост към условията в гореща парна баня, съобщи „Гардиън“.
Астрономите обявиха, че са открили общо 50 екзопланети. Сред тях една се намира в така наречената зона Голдилокс – района около звездата, в който не е нито твърде горещо, нито твърде студено, за да може на планетата да съществува течна вода, което е едно от условията за наличие на живот, подобен на земния. Единствената известна досега планета в зоната Голдилокс е открита през 2007 г. За да поддържа живот обаче, една планета трябва не само да има вода, но и да е с твърда повърхност, подобно на нашата планета, и да не се състои предимно от газ, както Юпитер например. Новооткритата планета, наречена HD85512b, е с маса, която е 3,6 пъти по-голяма от тази на Земята, и с температура между 30 и 50 градуса по Целзий, като се предполага, че атмосферата й е много влажна. „Там е наистина задушно, може би като в най-задушния ден, който можете да си представите“, обясни Лиза Калтенегер – астроном от германския институт „Макс Планк“ и автор на новото изследване. По думите й планетата би била необитаема за нас, но за други форми на живот – по-ниски и по-закръглени например, тя би била подходяща. Те вероятно биха били по-близо до земята, отколкото хора, тъй като гравитацията е 1,4 пъти по-силна от тази на нашата планета. Според Калтенегер най-малко 60% от планетата ще трябва да са покрити с облаци, за да бъде потенциално обитаема. Облаците покриват около 50% от Земята.
HD85512b обикаля около звезда, която е на 35 светлинни години от Земята и се намира в съзвездието Корабни платна, което е близо 327 трилиона километра. Една година на екзопланетата продължава едва 60 дни. Нейната звезда е с около 1000 градуса по Целзий по-студена от нашето Слънце.
Новите екзопланети са открити от специалния инструмент HARPS за издирване на планети на Европейската Южна обсерватория, базирана в Чили. Конкретно планетата HD85512b е била наблюдавана в продължение на повече от 200 нощи, за да могат астрономите да са сигурни в своите открития. Наблюденията с помощта на HARPS са позволили на учените да стигнат до извода, че около близо 40% от звездите, подобни на Слънцето, обикаля поне една планета с ниска маса като Земята.
Освен двете открити от европейски астрономи потенциално обитаеми планети телескоп на НАСА идентифицира повече от 50 други кандидати, но за тях са необходими още изследвания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване