09/13/11 18:02
(http://www.klassa.bg/)

Обама е силно против признаването на палестинска държава

Американският президент Барак Обама ще се противопостави „особено силно“ на възможното признаване от ООН на палестинска държава, предаде „Гласът на Америка“. Според Обама такава стъпка ще е контрапродуктивна за решаване на близкоизточния конфликт.
Общото събрание на ООН се очаква да се произнесе на новооткритата си сесия по искането на палестинската власт, която сега има статут на наблюдател, за пълно признаване. Обама отново потвърди, че ще наложи вето, когато въпросът влезе в Съвета за сигурност.
Камерата на представителите в Конгреса може да гласува премахване на на американската помощ за палестинците, ако те бъдат признати като държава в ООН, обяви републиканецът Ерик Кантор. По думите му те няма да одобрят в никакъв случай помощ за общност, която включва Хамас.
Има вероятност палестинският президент Махмуд Абас да поиска само статут на непълноправен член, което не изисква одобрение от Съвета за сигурност, а обикновено мнозинство от 193-те държави в Общото събрание.
Арабските страни ще настояват за пълноправно членство на Палестина в ООН в границите от 1967 г. и със столица Източен Ерусалим. Това заяви премиерът и министър на външните работи на Катар шейх Хамад бин Джасем ал Тани преди заседание на Лигата на арабските държави.
Русия ще подкрепи искането за признаване на палестинска държава в ООН, каза руският посланик в организацията Виталий Чуркин.
ЕС няма окончателна позиция по въпроса, призна два дни преди откриване на сесията в Ню Йорк първият дипломат на съюза Катрин Аштън, цитирана от ДПА.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване