09/13/11 18:21
(http://www.klassa.bg/)

По българските пътища имало дупки като трабанти

Дупки с размера на трабант са нещо обичайно, ремонтите рядко са извършват бързо, а светофарите са тук-там. С тези думи зам.-посланикът на САЩ Сюзън Сатън разказва за наблюденията си върху българските пътища в поверителна дипломатическа грама до Вашингтон. Документът от 8 декември 2009 г. със заглавие "България: Правителството се заема с пътищата" и е сред публикуваните от WikiLeaks в началото на септември. Сюзън Сатън посочва, че състоянието на пътищата е един от най-видимите резултати на годините слабо управление и корупция в България. Според зам.-посланикът на САЩ шосетата се поддържат зле, задръстени са и са сред най-опасните в Европейския съюз. "Там, където има магистрали, те започват и свършват опасно, в резултат на което се получава хаотична смес от магистрали и двулентови шосета", пише г-жа Сатън. Тя допълва, че ситуацията се влошава от недовършената и неадекватна система на магистралите, както и от агресивните шофьори.
В резултат България има едни от най-високите в ЕС показатели за смъртност по шосетата - около 150 души на 1 милион жители, т.е. два пъти над средното в Евросъюза. И докато броят на загиналите в ЕС намалява значително през последното десетилетие, в България той остава един и същ, се посочва в доклада на Сюзън Сатън. По думите й, „като се фокусира върху пътищата, правителството на ГЕРБ избра съвсем видимо и измеримо средство за оценка както на успеха, така и на провала“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване