09/13/11 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Подписаха договора за продажба на "Булгартабак"

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) и БТ "Инвест ГмбХ", Австрия, подписаха договора за приватизация на 79,83% от капитала на"Булгартабак - холдинг" АД, съобщиха от ведомството. Мажоритарен дял в БТ „Инвест“ държи руската Външнотърговска банка чрез регистрирана в Кипър фирма. Цената, която ще плати купувачът, е 100.1 млн. евро, 20 на сто от нея са платени вчера, в деня на подписване на договора, а останалата част от преди приключването на сделката. Това може да стане след разрешение от антимонополната комисия, което се очаква да стане до края на седмицата.
Според договора купувачът се задължава за срок от 10 г. да запази основния предмет на дейност на дружеството, да не допуска ликвидация и обявяване в несъстоятелност, за срок от 5 г. да не намалява акционерното си участие в дружеството и да изкупува минимални количества български тютюн по 5000 тона за всяка от 5-те г. Освен това купувачът трябва да инвестира 7 млн. лева за първите две години след пордажбата. Приватизационният договор бе окончателно одобрен от надзора на АПСК на 2 септември, след като на 31 авгусг БТ „Инвест“ бе обявена за избран купувач.
Одобрението на приватизацията беше предшествано от протести на работници от цигарения холдинг. Миналата седмица пък стана ясно, че с интереса на руската Външнотърговска банка (ВТБ) към "Булгартабак" е пряко свързан българинът Атанас Бостанджиев. Той е новият шеф на лондонския офис на финансовата институция и познава добре местния пазар, съобщи руският в. "Ведомости", припомнят от приватизационното ведомство. Според по-ранни публикации в руския печат пък, предстои тютюневият холдинг да бъде препродаден от ВТБ на стратегически инвеститори, но на части.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване