09/14/11 20:02
(http://www.klassa.bg/)

Договарят полетите на руските летовници на 16 и 23 септември

Остава с „България ер“ да договорим следващите полети, които са на 16 и на 23 септември. Ще продължим преговорите за следващите полети. Принципно смятаме, че нещата ще бъдат решени, имаме предложения, но нека да са крайни, за да мога да ги обявя, заяви Московски.
Полет на „България Ер” към Санкт Петербург върна вчера в родината им последните 139 руски туристи, които заради отменените от 9 септември полети на превозвача не можаха да се приберат по домовете си.
Кризата възникна, следа като „България ер“ обяви, че заради дългове към нея на туроператора „Алма тур“ от над 7 млн. лева няма да превозва туристи, организирани от нея, до Русия и Финландия. За полета на „България ер“ вчера плати руски туроператор. Той отведе в Санкт Петербург последните 139 руснаци, блокирани у нас от 9 септември, обясни вчера министърът на транспорта Ивайло Московски.
И двете компании имат вина за случилото се, но всичко ще се изясни след проверката на прокуратурата. При неизпълнение на регламента, имаме право да съставим административен акт, но не пречи, ако ситуацията се усложни, да преминем и към по-крайни мерки, смята транспортният министър. За момента „България ер” не отказва да превозва пътници, имаме оперативно съдействие от тяхна страна, включително и на свободните места при редовните полети всеки, който има желание, може да се качи, посочи Московски.
По-рано през деня парламентарната група на Коалиция за България поиска изслушване на икономическия министър Трайчо Трайков по повод кризата с руските туристи, които не могат да отпътуват от България. „Няколко дни сме свидетели на неспособността на българските власти да се справят с кризата с транспортирането на туристи обратно в страните им след почивки на нашето Черноморие”, заяви от парламентарната трибуна депутатът Румен Петков в декларация от името на ПГ на Коалиция за България. Оттам поискаха и оставката на министъра и заместника му Иво Маринов.
Кризата с туристите е с неопределени граници, с неопределен край и размер на щетите за страната, туристите и фирмите, туристическите комплекси и градовете, заяви в парламента директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, съобщи агенция „Фокус”. Драганов каза, че е провел няколко срещи със зам.-министъра на икономиката с ресор „туризъм” Иво Маринов във връзка със скандала. „Никой друг не се поинтересува от анализите на ситуацията, но при срещите си констатирах пълно неразбиране от страна на Маринов. Той въобще не съзнава какво е европейското законодателство и как се прилага то в България. Драганов обясни, че заместник-министърът е говорел с разграничение между „приемаща” и „изпращаща” фирма, а всъщност отговорност за ситуацията носи организаторът на пътуването. Според европейските директиви, правителството трябва да поиска достатъчна гаранция, че организаторът може да защити интересите на потребителите и да ги репатрира обратно в страната им. „България е приела това да бъде застраховка и премиерът е разписал, че Комисията за защита на потребителите отговаря за тази директива, което означава, че тя трябва да уведоми застрахователя застраховката да задейства”, поясни Драганов. По думите му Иво Маринов е говорел непрекъснато, че едва ли не руското правителство е това, което трябва да поеме инициативата за извозване на руските туристи.



Симеон Дянков кани туристи от Израел

По време на визитата си в Израел вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се срещна с почетния консул на страната ни в Държавата Израел Мони Бар. Двамата обсъдиха възможностите за по-активно рекламиране на България като атрактивна туристическа дестинация. Вицепремиерът сподели усилията на правителството за развитие на културно-историческия туризъм и амбицията този тип туризъм да се съчетае с традиционния за страната ни морски летен и планински туризъм. На годишна база броят на израелските туристи в България почти се удвоява, като от 105 хил. през м. г. се очаква той да надхвърли 200 хил. през 2011 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване