09/14/11 20:16
(http://www.klassa.bg/)

Нужни са реформи в комисията "Кушлев"

Има хора с необяснимо богатство, но комисията не може да ги проверява или да поиска от съда отнемане на имущество, ако няма влязла в сила осъдителна присъда. Това заяви вчера председателят на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Тодор Коларов.
Така само няколко месеца след като пое комисията, известна като „Кушлев“, новият й шеф започна да играе играта, която е характерна за много висши чиновници у нас – да се оплаква, че е с вързани ръце.
Какво тогава прави Коларов в този поне на книга много важен държавен орган, не е много ясно. Със сигурност е ясно едно – работата му не е да се оплаква.
Ако тази комисия, чието съществуване по принцип е доста спорно и със сигурност не е ефективно, има законови пречки да изпълнява задачите си, то работата на нейния председател не е да се оплаква пред медиите за проблемите си, а да ги постави там, където е нужно. Например пред кабинета и пред парламента. Защото това са институциите, които могат да инициират съответните законодателни промени и да превърнат скандално известната комисия „Кушлев“ в орган, от който незаконно забогателите наистина да треперят. Фактите сега са такива, че дори спечелени от комисията дела се обжалват и реално резултатът от работата й изобщо не е задоволителен.
Тромавата абревиатура КУИППД пък изобщо не стряска престъпниците и дори предизвиква по-скоро негативни асоциации в обществото. Асоциации като „високи заплати“, „ниска ефективност“, „дублираща структура“, „бюрокрация“ и т.н. За да се промени това, са необходими бързи реформи в комисията, които очевидно няма да дойдат от само себе си, а за тях трябва да се поработи.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване